Seful Erste spune ca bancile din Romania trebuie sa aiba ca tinta scaderea dobanzilor

Data publicarii: 25-06-2009 | Finante-Banci

Tinta pentru piata bancara din Romania trebuie sa fie scaderea dobanzilor, a declarat miercuri directorul executiv al Erste Group, Andreas Treichl, care se asteapta ca BNR sa elibereze lichiditate in perioada urmatoare si sa asigure stabilitatea cursului de schimb.

"Cred ca banca centrala va elibera lichiditate in piata pentru perioada urmatoare. Tinta ar trebui sa fie scaderea dobanzilor. De asemenea, un lucru esential este stabilitatea cursului de schimb", a spus Treichl.

El a mentionat ca subsidiara romaneasca a Erste, Banca Comerciala Romana (BCR), va incerca sa transfere cat mai mult din activitatea de creditare pe lei.

Referitor la actuala criza economica, Treichl a spus ca aceasta nu s-a terminat inca si a subliniat importanta unei bune colaborari intre mediul politic si cel de afaceri, considerand ca, pe acest palier, eforturile nu sunt, deocamdata, suficiente.

"Al Doilea Razboi Mondial nu ar fi avut loc daca nu ar fi existat contextul economic dificil si criza din anii '30. Criza nu s-a terminat, dar, deoarece autoritatile au actionat asa de rapid, riscul unei crize politice nu mai este acelasi. Exista inca lucruri la care nu ne pricepem, cum ar fi sa lucram mai bine impreuna, mediu politic si mediu de afaceri", a subliniat seful Erste, prezent la o ceremonie impreuna cu presedintele Traian Basescu.

"Ceea ce am vazut in ultimele 12 luni a fost un efort important al autoritatilor din mai multe tari pentru a combate criza economica. Stiu ca presedintele (Traian Basescu n.r.) nu a fost bucuros ca Romania sa ia finantare de la FMI si Comisia Europeana. O asemenea decizie nu este usoara. Nici noua nu ne-a facut placere sa luam bani de la stat, dar este un lucru care s-a intamplat in toate tarile", a mai spus Treichl.

Erste Bank s-a numarat printre bancile austriece care au acceptat sa recurga la pachetul de sustinere a sistemului bancar din Austria, in valoare totala de 100 miliarde euro, constand in infuzii de capital si garantii de stat.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: