Nita: Programul Prima casa nu va duce la cresterea preturilor apartamentelor

Data publicarii: 26-06-2009 | Imobiliare

Programul "Prima casa" nu va duce la cresterea preturilor apartamentelor si va debloca intr-o oarecare masura piata imobiliara, a declarat ministrul IMM-urilor, Comertului si Mediului de Afaceri, Constantin Nita.

"Ar trebui sa-i deblocheze pe cei care deja au construit si stau cu locuintele goale. Ar trebui sa le vanda mult mai usor in momentul de fata, iar alti developeri pot acum sa-si reia anumite proiecte pe care le au si sa incerce sa vanda de pe proiect acele case. Piata nu se va debloca  intr-o masura extraordinar de mare, dar oricum este un inceput", a spus Nita.

Acesta a mai spus ca daca developeri vor incerca sa creasca preturile, oamenii se vor orienta catre construirea de case noi. "Daca vor ridica preturile, clientii vor fi avantajati sa construiasca si din punctul nostru de vedere este foarte bine deoarece va duce la crearea de noi locuri de munca si va ajuta industria constructiilor", a adaugat Nita.

De asemenea, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIM) considera ca programul nu va duce la o crestere a preturilor locuintelor. "E putin probabil. Pentru un pret mai mare de 60.000 de euro developerul risca sa astepte ca cetatenul sa vina cu bani de acasa, pentru ca de la noi va primi tot 60.000", a spus Saramet.

Totodata, Aurel Saramet a subliniat ca FNGCIMM va inregistra pierderi in primul an deoarece comisionul de administrare de 0,37%, perceput de Fond, nu acopera nici macar cheltuielile de administrare.

FNGCIMM a primit pana joi ofertele Bancii Transilvania, Volksbank, Raiffeisen Bank, Millennium Bank, Leumi, BRD-SocGen si ATE Bank pentru programul "Prima casa", iar pana la sfarsitul zilei asteapta ofertele Alpha Bank, Banca Romaneasca, CEC si BCR.

"Exista o banca ce a oferit pentru creditele in lei ROBOR +0%. Sunt si alte banci care au oferit cu putin sub marja aceea de patru puncte procentuale, daca e vorba de euro, sau 2,5% daca e vorba de lei. De asemenea, unele banci au facut oferte doar pe euro, unele pe ambele devize, iar cele mai putine numai pe lei", a mai spus Saramet.

Guvernul are la dispozitie un fond de un miliard euro pentru garantarea creditelor ipotecare din programul Prima Casa.

Persoanele interesate de contractarea unui astfel de credit vor trebui sa achite un avans de 5% din pretul de achizitie, daca acesta este de cel mult 60.000 euro. Persoanele care doresc sa ia un credit de peste 60.000 euro, vor trebui sa plateasca un avans de 3.000 euro plus diferenta dintre valoarea de achizitie a locuintei si 60.000 euro.

Premierul Emil Boc explica la finalul sedintei de guvern din 14 iunie ca bancile care dau credite ipotecare prin programul Prima Casa pot aplica o marja de maximum 4% pe an peste rata EURIBOR la 3 luni in cazul imprumuturilor in euro, respectiv o marja de cel mult 2,5% pe an peste rata ROBOR la 3 luni la creditele in lei.

O alta conditie pe care trebuie sa o indeplineasca bancile care vor sa participe la programul Prima Casa este sa aiba "acoperire teritoriala la nivel national si judetean", a mai spus Boc.

Plata garantiei ar urma sa fie data in termen de 15 zile calendaristice de la data primirii cererii de plata de catre Fondul National de Garantare de la banca, iar sumele garantate vor fi platite de catre Ministerul Finantelor Publice din bugetul de stat. "Executarea se face de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) in caz ca timp de 90 de zile nu poate plati", preciza ministrul de finante, Gheorghe Pogea.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: