FMI priveste cu optimism economia mondiala, desi Europa de Est are in continuare probleme

Data publicarii: 26-06-2009 | International

Fondul Monetar International (FMI) ar putea mentine estimarile privind economia mondiala, in contextul in care criza economica pare sa se tempereze, a declarat joi un oficial al organizatiei, avertizand asupra problemelor existente inca in unele zone emergente, precum Europa de Est, scrie Reuters.

"Dupa doua trimestre in care economia s-a comprimat puternic, exista semne care indica o temperare a ratei cu care scade productia mondiala", a declarat prim-vicepresedintele FMI, John Lipsky. Acesta a mai spus ca Fondul se va alatura, cel mai probabil, Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), care miercuri a revizuit in urcare perspectiva pentru economia mondiala din 2010.

"In urmatoarele saptamani, vom aduce la zi estimarile privind cresterea economiei mondiale si, cel mai probabil, vom revizui in urcare perspectiva, mai ales cea pentru 2010", a mai spus oficialul.

Lipsky a spus ca problemele precum accesarea finantelor externe si cererea slaba a pietelor de export inca afecteaza starea economiei, iar o revenirea a cresterii in statele emergente va depinde de situatia celor dezvoltate.

"Ne asteptam ca intreruperile productiei si rata somajului din cele mai multe state emergente si dezvoltate sa continua sa creasca pana la finalul lui 2010", a adaugat Lipsky.

"O revenire modesta a cresterii" in 2009 si 2010 ar fi condusa de statele asiatice, unde China si India ar urma sa inregistreze crestere economica, in timp ce activitatea din America Latina s-ar stabiliza.

"Productia ar urma sa scada cu cel mai puternic ritm in statele din Europa Centrala si de Est si in Comunitatea Statelor Independente, in contextul in care intreruperea fluxului de capital a afectat boom-ul pietelor de creditare si a dus la ajustari puternice ale contului curent", a subliniat Lipsky.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: