Arbitrul pietei financiare din Austria cere bancilor sa renunte la creditarea in valuta

Data publicarii: 26-06-2009 | International

Arbitrul pietei financiare din Austria, FMA, a cerut bancilor sa promita ca vor pune capat creditarii in valuta, destinata persoanelor fizice, in afara de "unele cazuri exceptionale", scrie Reuters.

Creditarea in valuta, in special in franci elvetieni si yeni, a fost pentru multi ani o metoda populara de creditare mai ieftina pentru populatie, dar bancile au pus capat acestor forme de imprumuturi.

FMA vrea acum ca bancile sa isi asume angajamentul ca nu vor mai acorda astfel de imprumuturi, a spus un purtator de cuvant al arbitrului pietelor financiare. Exceptiile s-ar referi la  austriecii care muncesc in Elvetia si al caror venit este in franci elvetieni.

Pana in martie, gospodariile aveau imprumuturi in valuta de 36,7 miliarde euro, cu 1,1 miliarde euro mai putin fata de finalul lui 2008, marcand 31% din imprumuturile totale ale sectorului.

Bancile din Austria si nu numai au oferit, de asemenea, credite in valuta pe piata emergenta europeana, unde au intrerupt permanent imprumuturile in franci elvetieni, dar au continuat fluxul creditarii in euro, desi cu anumite restrictii.

Imprumuturile in valuta sunt raspandite cu precadere in Polonia, Romania, Polonia si statele Baltice.

Bancile din Austria sunt prezente pe piata romaneasca prin Banca Comerciala Romana, controlata de Erste Bank, Raiffeisen Bank Romania (grupul Raiffeisen), UniCredit Tiriac Bank (Bank Austria, care gestioneaza afacerile UniCredit din regiune) si Volksbank Romania.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: