BEI a semnat cu National Bank of Greece un acord pentru creditarea IMM-urilor

Data publicarii: 26-06-2009 | Finante-Banci

Banca Europeana de Investitii (BEI) a semnat vineri cu National Bank of Greece un acord de 250 milioane euro pentru sprijinirea intreprinderilor mici si mijlocii din Grecia, conform unui comunicat al BEI.

National Bank of Greece, cel mai mare grup financiar al tarii, are o prezenta puternica in Grecia si in strainatate. Noua facilitate de creditare oferita de BEI va fi folosita de NBG pentru finantarea investitiilor in active tangibile si intangibile, dar si pentru nevoile de capital ale companiilor grecesti cu mai putin de 250 de angajati.

Stirea vine in contextul in care statul grec a anuntat in iunie ca va acorda bancilor inca sase luni pentru a accesa fondurile nefolosite din pachetul guvernamental de sustinere a sistemului bancar.

Bancile grecesti mai au la dispozitie, pentru injectii de capital, pana la 1,2 miliarde euro din valoarea totala prevazuta pentru aceste infuzii, de 5 miliarde euro.

Initial, statul elen fixase data de 19 mai ca termen limita pentru folosirea fondurilor, care pot fi accesate prin vanzarea de actiuni preferentiale statului de catre banci.

Bancile grecesti platesc statului un dividend de 10% din valoarea actiunilor preferentiale. In schimbul acestor injectii, guvernul primeste reprezentare in consiliile de supraveghere ale bancilor si are drept de veto in legatura cu repartizarea profitului si cu compensatiile acordate conducerii.

Cele mai mari banci din Grecia - National Bank of Greece (NBG), Alpha Bank, EFG Eurobank si Piraeus Bank - au accesat fonduri din acest pachet de sprijin.

Aceste banci nu au raportat pana in prezent vreun activ toxic, insa extinderea lor rapida in Balcani in ultimul deceniu si criza economica mondiala le-a lasat expuse la conditiile dificile din economiile tarile din sud-estul Europei.

Toate marile banci elene sunt prezente pe piata romaneasca, unde activeaza si o serie de jucatori mai mici din Grecia.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: