Sistemul financiar britanic este inca vulnerabil in fata altor socuri, arata banca centrala

Data publicarii: 26-06-2009 | International

Banca centrala a Marii Britanii, Bank of England, a anuntat vineri ca pierderile suferite de institutiile financiare in timpul crizei le-au lasat vulnerabile in fata unor alte posibile socuri, inclusiv in fata riscului unei recesiuni indelungate, relateaza Bloomberg.

"Avand in vedere gradul de indatorare si pozitiile de finantare, bancile din Regatul Unit vor ramane sensibile in fata altor socuri, pentru un tim. In cazul in care o revenire a economiei se va amana din cauza fluxului slab al creditarii, pierderile din active ar putea creste, afectand in continuare increderea in sectorul bancar", a anuntat banca centrala.

Analiza bianuala in ceea ce priveste riscul la adresa stabilitatii financiare vine ca urmare a comentariilor guvernatorului bancii centrale, Mervyn King, care sustine ca problemele existente in sistemul bancar ar putea amana procesul de revenire economica.

Raportul de vineri sugereaza, de asemenea, schimbari de reglementare, inclusiv cresterea capitalului de protectie al institutiilor, cu cateva zile inainte ca Departamentul Trezoreriei sa publice propriile planuri.

"Bilanturile contabile ale bancilor inca sunt vulnerabile in fata oricarei amanari a revenirii pietelor financiare sau a activitatii reale. Incetinirea economica inca este perceputa de jucatorii de pe piata drept cea mai mare amenintare a stabilitatii financiare", arata raportul bancii centrale.

Numai 15% din banci au anuntat ca "sunt foarte increzatoare" in stabilitatea sectorului financiar din urmatorii trei ani, fata de 36% in iulie 2008, potrivit unui sondaj la care au participat 34 institutii. Acestea cred ca incetinirea cresterii economice si incapacitatea de plata a clientilor reprezinta cele mai mari riscuri.

Sondajul a fost intreprins intre 27 aprilie si 15 mai 2009.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: