Programul Prima Casa - salvarea sau falimentul brokerilor de credite din Romania?

Data publicarii: 29-06-2009 | Finante-Banci

De cand a inceput criza financiara, volumele de credite acordate de banci si implicit cele intermediate de brokerii de credit au scazut dramatic. Programul "Prima Casa" va incepe foarte curand si asa cum toti jucatorii din piata imobiliara si-au pus sperante de revenire si brokerii de credite considera ca este un moment oportun pentru sustinerea pietei de intermediere de credite. Dar, in conditiile actuale, se pune intrebarea si este foarte important daca programul Prima Casa va fi salvarea pietei de profil sau ii va grabi disparitia.

Dragos Nichifor, directorul financiar al Bayer Credit considera ca "in cazul in care bancile isi vor face calcule de costuri si vor dori sa ofere produsele Prima Casa doar pe canalele de vanzari clasice, atunci vom avea mari probleme pentru a ne mentine in piata. Un segment important de clienti, cei care doresc sa-si cumpere o locuinta, ar disparea din portofoliul nostru. Brokerii de credite nu comisioneaza clientii si traiesc din facturarea bancilor partenere. Bancile au fost nevoite sa intre in acest program la un cost pe care-l considera foarte scazut si este de asteptat sa se gandeasca foarte serios daca mai au nevoie de parteneri.

Pe de alta parte, jocurile pe acest program il vor face bancile care au licitat sume mari si astfel vor primi un plafon substantial. Deoarece e posibil ca noi, brokerii de credite, sa fim evitati prin aceasta conjuctura nefavorabila, sunt sigur ca foarte multi doritori de locuinta vor fi indrumati pe o cale gresita chiar de bancile care au aplicat la acest program. Aceasta situatie poate sa apara atunci cand mai multi clienti se vor indrepta spre bancile cu un plafon foarte mic. Daca luam o banca ce a licitat un plafon de doar 5 milioane EUR, in conditiile supralicitarii, va ajunge de fapt sa aiba un plafon real de doar 3,3 milioane de EUR ceea ce inseamna aproximativ 55 de dosare de cate 60 000 EUR.

La nivel national, aceste banci pot fi asaltate de sute de dosare chiar din prima zi a programului in conditiile in care s-ar depune doar cate un dosar la fiecare sucursala a bancii respective. Toate dosarele care vor intra peste plafonul primit, sunt sigur ca vor intra in asteptare fara ca acel client care a depus dosarul sa primeasca un raspuns foarte clar pentru a se orienta catre alta banca. Noi, brokerii de credite putem evita astfel de situatii deoarece lucram cu o mare parte dintre bancile din sistem si avem informatii in timp real despre plafonul ramas la fiecare. Si aceasta este doar una dintre problemele cu care se vor confrunta clientii. Consider ca suntem necesari in piata si recomand celor care doresc sa aplice la Prima Casa sa se informeze foarte bine inainte de a-si depune dosarul."

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: