BNR: Bancile au incasat anul trecut doua miliarde de euro numai din comisioane

Data publicarii: 30-06-2009 | Finante-Banci

Bancile din Romania au incasat anul trecut aproape doua miliarde de euro din comisioanele percepute clientilor, respectiv circa o treime din totalul veniturilor bancare, de peste 5,8 miliarde de euro, conform raportului asupra stabilitatii financiare al BNR.

Cei mai multi bani incasati de banci provin din dobanzile percepute, aproximativ 2,7 miliarde de euro, ponderea dobanzilor in totalul veniturilor fiind de peste 46%.

Cele doua miliarde de euro incasate sub forma comisioanelor de catre banci cumuleaza atat comisioanele pentru tranzactionari si cele aplicate creditelor, cat si cele obtinute din operatiunile de schimb valutar si din leasing.

Anul trecut sectorul bancar din Romania a avut cel mai mare profit din istorie, de 1,27 miliarde de euro,  in crestere cu 74% fata de 2007, conform BNR.

Comisioanele, pana la o treime din DAE

La ora actuala, un credit de nevoi personale de 10.000 de lei, fara garantie ipotecara, poate fi luat de la banci la o dobanda de 15-22% pe an. Comisioanele aplicate unui astfel de credit insa reprezinta, de cele mai multe ori, aproape o treime din costul total al creditului. Dobanda anuala efectiva (DAE - care include si dobanda si comisioanele) poate urca in unele cazuri pana la 30% sau chiar mai mult la astfel de imprumuturi, adica o treime din DAE ale acelor banci reprezinta doar comisioanele si nu ar trebui, in mod normal, sa aiba nicio legatura nici cu costul finantarii, nici cu marja de profit, care sunt incluse in dobanda de baza. Economistii spun ca dobanzile mari de acum, in ciuda imbunatatirii climatului financiar, respectiv scaderea costului la care bancile se pot imprumuta de la BNR sau intre ele, are legatura si cu perioada in care aceleasi banci nu stiau cum sa dea si mai multe credite.

"Bancherii sunt niste animale sperioase. Si e normal sa fie asa, pentru ca nu lucreaza cu banii lor, ci cu ai nostri. De asta fac profituri mari, pentru ca si riscurile pe care si le asuma sunt foarte mari. Acum platim inclusiv perioada creditului cu buletinul. Poate ca daca bancile nu ar fi fost atat de generoase in a da unele credite atat de usor situatia ar fi fost alta. Noi platim acum pentru nunta pe care n-o mai incheiam in 2008. Am fost intr-o nunta continua, am fost fericiti si am cheltuit mai multi bani decat aveam", a declarat Eugen Radulescu, director BNR.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: