Creditarea catre sectorul privat din zona euro a atins un minim record in mai

Data publicarii: 30-06-2009 | Economie

Imprumuturile catre companiile si gospodariile din zona euro au crescut in mai cu cel mai incet ritm de cand datele au inceput sa fie colectate, a anuntat marti Banca Centrala Europeana (BCE).

Cresterea anuala a creditelor destinate sectorului privat s-a temperat la 1,8% in mai, de la 2,3% in aprilie, marcand cea mai scazuta rata de cand datele au inceput sa fie colectate, in 1992.

De asemenea, avansul anual al masei monetare M3, care arata sumele ce sunt destinate cheltuielilor, s-a temperat la 3,7%, de la 4,9% in aprilie.

PIB-ul zonei euro, afectat de criza financiara, a scazut cu un ritm record de 2,5% in primul trimestru din 2009, fata de cele trei luni anterioare.

Analistii se asteapta ca acesta sa scada in continuare, in trimestrele urmatoare, dar intr-un ritm mai temperat, desi cresterea numarului somerilor si scaderea stocurilor ar putea afecta acest scenariu, a avertizat Comisia.

Rata somajului din regiune a urcat in aprilie la 9,2%, cel mai mare nivel din ultimii zece ani.

Recesiunea care a cuprins statele europene este mai severa decat cea din Statele Unite, unde a izbucnit criza financiara, care a dus la cea mai puternica comprimare a economiei din 1945. PIB-ul Statelor Unite a scazut cu 1,6% in primul trimestru, fata de trimestrul precedent.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: