Bancherii cer BNR calculul RMO prin excluderea banilor de la institutiile financiare internationale

Data publicarii: 30-06-2009 | Finante-Banci

Bancherii au solicitat BNR excluderea liniilor de finantare de la institutiile financiare internationale din baza de calcul a RMO, iar guvernului posibilitatea creditarii firmelor care au de incasat TVA de la stat pe baza unui document emis de ANAF, a spus, marti, presedintele ARB, Radu Ghetea.

"Sustinem in continuare reducerea rezervelor minime obligatorii (RMO), dar si neluarea in calcul a liniilor de finantare atrase de banci de la institutiile financiare internationale. In prezent, exista prevederea in regulament, recent introdusa, ca pasivele cu scadenta mai mare de doi ani sa nu intre in baza de calcul, dar cu conditia ca aceste linii sa nu aiba in contract prevederea de rambursare anticipata, situatie pe care o putem intalni. Solicitam sa se mentioneze expres ca liniile de finantare de la BERD, BEI sau IFC sa nu fie luate in calcul", a spus Ghetea.

El a mentionat ca dobanda de politica monetara trebuie in continuare sa fie redusa "si avem convingerea ca BNR va lua aceasta masura".

BNR a redus, marti, dobanda de politica monetara de la 9,50 la 9% pe an si ratele rezervelor minime obligatorii de la 18% la 15% la pasivele in lei cu scadenta reziduala mai mica de 2 ani, iar la cele in valuta de la 40% la 35%.

Pe de alta parte, Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a solicitat BNR sa modifice din nou regulamentul provizioanelor, astfel incat bancile sa poata deduce o cota de 50% din valoarea garantiilor, fata de 25% in prezent, la calculul provizioanelor pentru creditele cu intarzieri la plata mai mari de 90 de zile.

"Consideram ca, in conditiile in care creditele nerperformante se inmultesc de la o zi pe alta, e recomandabil sa ne apropiem de standardele de contabilitate internationale (IFRS, n.r.)", a mai spus Ghetea.

Pe de alta parte, presedintele ARB  a mai spus ca bancile solicita guvernului o serie de masuri pentru sustinerea economiei, printre care posibilitatea creditarii firmelor care au de incasat TVA de la stat in baza unei confirmari primite din partea ANAF.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: