Disputele legate de remuneratii intarzie planurile UE de inasprire a regulamentelor bancare

Data publicarii: 30-06-2009 | International

Planurile Comisiei Europene de a inaspri regulamentele bancare sunt intarziate de dezacordurile cu privire la masura in care ar trebui sa li se permita autoritatilor de supraveghere sa intervina in sistemul de salarizare al bancherilor, au declarat pentru Reuters doua surse din executiv.

Comisarul european pentru pietele interne, Charlie McCreevy, trebuia sa prezinte saptamana trecuta Comisiei Europene, pentru aprobare, reforma regulamentului cerintelor de capital impuse bancilor (CDR).

Reforma a fost un raspuns la cererile formulate de grupul G20 in aprilie, de a permite autoritatilor de supraveghere sa intervina in cazul in care considera ca bonusurile incurajeaza riscurile excesive.

Multe state ale Uniunii Europene, precum Marea Britanie, Franta si Germania, au sustinut aceasta cerere.

A existat un val de nemultumiri in Marea Britanie si in Statele Unite, din cauza utilizarii banilor publici pentru salvarea bancilor, in unele cazuri directorii beneficiind de plati si pensii uriase.

"Directiva privind cerintele de capital ramane blocata, pentru ca remuneratiile se disputa in continuare", a declarat o sursa UE.

"Mai exact, se pune intrebarea daca bonusurile pot fi retrase retroactiv", a precizat sursa.

O a doua sursa a spus ca McCreevy ia in considerare renuntarea la elementul platilor si inaintarea unei noi propuneri CRD in septembrie, care sa contina restul elementelor planificate, precum cerintele mai aspre de capital pentru banci.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: