BNR: Cresterea creditului acordat sectorului privat a atins minimul ultimilor 7 ani

Data publicarii: 01-07-2009 | Finante-Banci

Cresterea creditului acordat sectorului privat, mai ales firmelor, a atins minimul ultimilor 7 ani, la nivel agregat, dar si pe componente, arata comunicatul detaliat privind deciziile Consiliului de Administratie al BNR, scaderea dobanzii cheie la 9% fiind justificata de deteriorarea economiei.

"In planul evolutiilor monetare, se remarca incetinirea semnificativa a cresterii creditului acordat sectorulului privat, in special in ceea ce priveste imprumuturile catre firme, dinamica anuala a acestuia atingand minimul ultimilor sapte ani, atat la nivel agregat, cat si pe componente", conform comunicatului Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Volumul creditelor acordate de banci populatiei si firmelor a scazut pentru a treia luna consecutiv in mai, cu 0,7% fata de luna precedenta, la 199,08 miliarde lei (47,6miliarde euro), ritmul anual de crestere coborand la 15,9%, calculat in termeni nominali, de la 18,9% in aprilie, arata datele BNR.

In acelasi timp, estimarile sustin continuarea procesul de dezinflatie, pe fondul temperarii dinamicii preturilor administrate si a celor volatile, sustine BNR.

"Analiza celor mai recente date statistice evidentiaza continuarea procesului de dezinflatie, rata anuala a inflatiei coborand la nivelul de 5,95% in luna mai 2009 fata de 6,45% in luna aprilie, pe fondul temperarii dinamicii preturilor administrate si a celor volatile", mai arata comunicatul.

Pe de alta parte, BNR subliniaza ca ajustarea deficitului de cont curent a evoluat mai rapid fata de estimari si a avut loc in corelatie cu accentuarea declinului activitatii economice interne, in contextul manifestarii efectelor crizei economice si financiare pe plan mondial.

Astfel, CA al bancii centrale a decis, in cadrul sedintei de politica monetara de marti, scaderea dobanzii cheie de la 9,5% la 9%, precum si reducerea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele bancilor in lei de la 18% la 15%, si de la 40% la 35% pentru pasivele bancilor in valuta.

"Evolutiile mentionate, coroborate cu perspectivele continuarii procesului dezinflationist in urmatoarele luni, evidentiaza necesitatea calibrarii politicii monetare pentru asigurarea unui ansamblu al conditiilor monetare reale, adecvat atat convergentei ratei inflatiei catre obiectivele stabilite pe termen mediu, cat si pentru revitalizarea sustenabila a procesului de creditare a economiei romanesti", sustine BNR.

Decizia de coborare a dobanzii de politica monetara a fost sustinuta si de apropierea dobanzilor pe piata interbancara de nivelul dobanzii cheie, dar si de temperarea "semnificativa" a volatilitatii cursului de schimb, pe fondul revenirii apetitului la risc al investitorilor si a ajustarii deficitului extern, dar si a acordului incheiat de Romania cu Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si alte institutii financiare internationale, sustine BNR.

"Pe baza datelor disponibile, CA al BNR a decis reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 9% pe an de la 9,5% si continuarea utilizarii active a operatiunilor de piata pentru gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar", mai arata comunicatul.

In aceste conditii, incepand cu 1 iulie 2009, rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se reduce la nivelul de 5% pe an de la 5,5%, iar rata dobanzii pentru facilitatea de credit (creditul lombard) va fi de 13% pe an, fata de 13,5%.

In acelasi timp, rata dobanzii penalizatoare pentru deficitul de rezerve minime obligatorii constituite in lei se reduce la 19,5%, incepand cu perioada de aplicare 24 iulie-23 august 2009, de la 20,25% anterior, a mai anuntat BNR.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: