Letonia taie salariile bugetarilor cu 15-20% si reduce pensiile cu 10%, pentru a evita colapsul

Data publicarii: 01-07-2009 | International

Guvernul leton a decis marti sa reduca salariile mici din sectorul bugetar cu 15%, in timp ce remuneratiile mai mari vor fi taiate cu 20%, potrivit Reuters, in cadrul unui program de austeritate, menit sa induplece FMI sa deblocheze urmatoarea transa din imprumut si sa evite incetarea de plati.

De asemenea, executivul leton a hotarat reducerea pensiilor cu 10%.

Masurile decise de guvern vor intra in vigoare din 1 iulie si fac parte dintr-un pachet de reducere a cheltuielilor publice cu 10%, aprobat de Parlament la jumatatea lunii iunie, ce are menirea de a evita intrarea Letoniei in incetare de plati sau devalorizarea masiva a monedei nationale, fixata la euro.

Astfel, Letonia va reduce cheltuielile bugetare din acest an cu 500 milioane lati (710,6 milioane euro), in conditiile in care Fondul Monetar International nu a dat, inca, un raspuns in privinta deblocarii urmatoarei transe.

In schimb, Comisia Europeana a dat unda verde acordarii unei transe de 1,2 miliarde euro, din pachetul de ajutor de 7,5 miliarde euro, obtinut de Letonia anul trecut in urma negocierilor cu FMI, CE si alti finantatori, intre care Suedia, tara ale carei banci sunt puternic expuse pe economiile statelor baltice.

Insa chiar si cu aceste reduceri de cheltuieli, deficitul bugetar va depasi 11% din PIB in acest an, potrivit calculelor FMI. Guvernul s-a angajat, insa, sa mai reduca cheltuielile bugetare cu cate 500 milioane lati in 2010 si 2011.

"Luand in considerare situatia economica actuala, schimbarie in documentele legale au fost programate pentru a limita cheltuielile cu salariile in institutiile finantate de guvern sau autoritatile locale", se spune intr-un comunicat al guvernului de la Riga.

In urma masurii, salariile de pana la 300 lati (426 euro) vor fi taiate cu 15%, iar cele ce depasesc acest prag scad cu 20%. Potrivit autoritatilor letone, 20,5% din angajatii guvernului au salarii sub 300 lati, iar 79,5% depasesc acest nivel salarial.

Masura de reducere a salariilor va afecta puternic toti angajatii din sectorul public, inclusiv profesorii, medicii, politistii sau pompierii.

Economia letona se confrunta cu o recesiune grava, produsul intern brut (PIB) urmand sa scada cu 18% in acest an, potrivit Guvernului.

La jumatatea lunii iunie, mii de persoane au manifestat la Riga impotriva politicii guvernamentale de austeritate.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: