TVA-ul ar putea ajunge la 22%, iar cota unica la 18-19% de la 1 ianuarie

Data publicarii: 01-07-2009 | Finante-Banci

TVA de 22% si cota unica de 18-19%. In traducere, preturi mai mari si castiguri mai mici. Acestea sunt datele cuprinse intr-un program care ar putea intra in vigoare de la 1 ianuarie. Guvernantii nu confirma insa aceste masuri nepopulare.

Reducerea fiscalitatii va ramane o simpla pagina de istorie. Taxa pe valoarea adaugata si cota unica de impozitare vor creste de la inceputul anului viitor. Desi premierul Boc promitea zilele trecute ca nu va majora taxele si impozitele, finantele spun ca nu au alta solutie pentru a creste incasarile bugetare.

"Romania are inca luxul de a putea sa isi majorerze anumite taxe fara a umbla la cele principale, la TVA, la impozitul pe profit si pe venit", a declarat Valentin Lazea, economis-sef BNR.

Proiectul tinut la secret de Ministerul Finantelor prevede cresterea cotei unice de impozitare de la 16 la 18 sau chiar 19% si majorarea TVA de la 19 la 22%. "Eu as sustine majorarea TVA-ului la 22%", a declarat analistul economic Bogdan Baltazar.

Cresterea fiscalitatii va afecta atat populatia, cat si societatile comerciale. Majorarea TVA-ului va provoca scumpiri in lant, iar cea a cotei unice va reduce si mai mult profitul firmelor deja slabite de criza economica. Insa analistii estimeaza ca nimeni nu isi va asuma oficial cresterea taxelor si impozitelor inainte de alegerile prezidentiale.

Antena 3

Ultimele stiri pe BankNews.ro: