10.000 de euro pe luna, castig la stat, fara studii de specialitate la 28 de ani

Data publicarii: 01-07-2009 | Diverse

Ministerul Transporturilor va reduce masiv, de azi, veniturile angajatilor Autoritatii Civile Aeronautice, din care unii castigau lunar pana la 10.000 de euro.

Salariile din cadrul Autoritatii Aeronautice Civile din Romania (AACR) vor fi reduse, din 1 iulie, cu un sfert, iar unele sporuri vor fi micsorate sau chiar eliminate, a declarat ieri ministrul Transporturilor, Radu Berceanu. Aceasta se va intampla cu ocazia intrarii in vigoare a unui nou Contract Colectiv de Munca al institutiei. Potrivit ministrului, in cadrul AACR exista persoane care, fara a avea pregatire de specialitate sau o vechime importanta in munca, au castigat anul trecut in medie si peste 4.000 de lei. "Totul este o chestiune de noroc in viata a acestor persoane", care ajunse in pozitii importante in autoritate si-au tras dupa ele si rudele, a spus Berceanu.

Elena Andreea Frasie este unul dintre exemplele date. Ea are 28 de ani, a absolvit in 2003 Universitatea "Titu Maiorescu", specializarea studii juridice, si a castigat anul trecut in medie 414 milioane de lei vechi pe luna. Daca in cazul celorlalti directori ai AACR site-ul acestei institutii da informatii complete privitoare la acestia si la experienta lor profesionala, in cazul lui Elena Andreea Frasie se precizeaza succint doar ca aceasta conduce o directie din autoritate de management al resurselor. Care resurse nu se mentioneaza.

"Dumneaei (Andreea Elena Frasie - n.red.) are si o sora la AACR, Loredana Frasie, ca norocul s-a raspandit in familie si care a absolvit "Spiru Haret" in 2007, are 24 de ani", a spus Berceanu.

El nu a scapat ocazia de a o ataca pe fosta consiliera a lui Ludovic Orban, Madalina Hristu, adusa in AACR de catre fostul ministrul al Transporturilor. "Madalina Hristu, consiliera fostului ministru Orban, are 33 de ani, a absolvit in 2007 "Hiperion", deci ceva mai tarzior. Tot asa, a fost repede dusa la AACR ca sa beneficieze si ea de acest tip de noroc". Potrivit declaratiilor facute de ea, veniturile medii lunare obtinute in 2008 au fost de 3.500 de lei, inclusiv un spor de vechime de zece la suta.

Berceanu a explicat mecanismul veniturilor frumusele de la AACR. "Nu cred ca toate sporurile salariatilor de la AACR aveau o baza corecta si reala. Acestea (sporurile, n.r.) faceau ca unii dintre angajati sa aiba salarii de doua ori mai mari decat salariul de baza", a spus Berceanu. Vina a fost aruncata de Berceanu in carca fostei conduceri liberale a Ministerului, care ar fi adoptat Legea 223 din 2007 prin care sunt permise astfel de indemnizatii. "Conform Legii 223 au aparut sporurile foarte mari, legea in special referindu-se la personalul navigant. Existau sporuri ciudate, cum ar fi de aviatie, de conditii grele de munca, de radiatii cosmice, de ecran si de acrobatie pe care nu mi le explic", a mai spus Berecanu.

Ministrul Transporturilor a precizat ca se mai gandeste daca pensionarii care lucreaza in domeniul aviatic vor mai putea profesa in continuare numai cu aprobarea ministrului, printr-un ordin scris.

Astfel de sporuri mentionate de Berceanu sunt cel de conditii speciale de munca de 25%, conditii grele de 10%, de periculozitate de 8%, de radiatii - 8%, radiatii cosmice 8%, casca 8%, ecran 8%, zbor la joasa inaltime 8%, de tratamente aviotehnice 10% si de acrobatie 10%. Radu Berceanu a numit un nou director al AACR, in persoana Claudiei Varlan, cu o vechime de 14 ani in autoritate.

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: