Isarescu: Dobanzile de 12% pe an la depozite, la o inflatie de 6% sunt un lux

Data publicarii: 01-07-2009 | Finante-Banci

Dobanzile platite de banci la depozite sunt distorsionate, atat in raport cu dobanda de politica monetara, cat si in raport cu inflatia, si este "un lux" ca bancile sa dea dobanzi de 12% pe an, iar "mecanismele de piata vor sanctiona extrem de repede aceste distorsiuni", a spus guvernatorul BNR.

"Am vazut ca s-au lansat si produse noi la 12-13% dobanda pe an. Dobanzile la pasive (depozite, n.r.) trebuie sa fie sub dobanda de politica monetara, deci sub 9%, pentru ca bancile pot gasi oricand necesarul de lichiditate pe termen scurt apeland la facilitatile BNR. Aceasta este o prima distorsiune", a spus Mugur Isarescu.

El a completat ca a doua distorsiune a dobanzilor la depozite este fata de rata inflatiei.

"La 12%, bancile dau celui care economiseste, la o rata a inflației de, sa spunem, 6%, o rata reala de 6%. Este un lux, ca sa fiu delicat in exprimare, nici nu imi dau seama cum isi permit", a spus guvernatorul BNR.

El a completat ca mecanismele de piata vor sanctiona foarte repede aceste distorsiuni, putand fi vorba despre mai putin de 6-12 luni, asa cum se vehiculeaza in mediul bancar.

Isarescu: Nu se poate vorbi de optimism in conditiile scaderii economiei cu 4%
 
Nimeni nu poate vorbi de optimism, in conditiile in care Romania a semnat un acord ce prevede scaderea PIB cu 4%, considera guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a mentionat ca exista o "nota de speranta", economia rezistand bine la ajustarea deficitului extern.

"Avem nevoie de credibilitate si perspectiva, corectiile fiind in faza terminala. Noi suntem semnatorii acordului cu -4% (referitor la cresterea economica n.r.). Nimeni nu vorbeste de optimism in aceasta situatie", a spus Isarescu.

Acordul semnat de Romania cu Fondul Monetar International prevede, la cadrul macroeconomic, o contractie a econmiei romanesti cu 4% in acest an si o ajustare a deficitului de cont curent pana la 7,5% din PIB, de la 12,4% in 2008.

Isarescu a precizat ca economia a rezistat bine a ajustarea deficitului de cont curent si ca momentele de criza au fost depasite, mentionand ca, pe piata monetara, dobanzile au revenit in apropierea dobanzii de politica monetara.

"A spune aceste lucruri nu inseamna optimism. Este nota de speranta ce trebuie data. Cum sa dea bancile credite, daca vorbim de recesiune?", a afirmat guvernatorul BNR.

"La dobanzile actuale, nu vom avea cerere de credite"

Isarescu a spus ca, "la dobanzile actuale, nu putem avea cerere de credite si nici nu vom avea".

In opinia lui, o persoana care solicita credite la aceste dobanzi ar insemna sa aiba venituri "chiar exagerate", ce nu apar in recesiune.

"Corectia dobanzilor este necesara", a subliniat Isarescu.
 
Dozajul si momentele in care BNR va elibera fondurile din RMO vor face diferenta
 
Dozajul si momentele in care banca centrala decide sa elibereze fondurile din rezervele minime obligatorii (RMO) vor face diferenta intre succesul sau esecul acestor masuri, a declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Dozajul si timing-ul in eliberarea rezervelor vor face diferenta intre succes si esec. Vom discuta cu mare responsabilitate despre felul in care vom elibera fondurile pentru a contracara efectele negative", a spus Isarescu.

BNR a decis, in sedinta de marti, sa scada ratele rezervelor minime obligatorii, de la 18 la 15% in cazul pasivelor in lei si de la 40% la 35% in cazul celor in valuta, masura care urmeaza sa puna la dispozitia bancilor aproximativ 9 miliarde lei.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: