Cererile pentru credite ipotecare din SUA au scazut pana la minimul ultimelor sapte luni

Data publicarii: 02-07-2009 | International

Cererea americanilor pentru credite ipotecare a scazut saptamana trecuta pana la cel mai mic nivel din ultimele sapte luni, arata datele publicate miercuri, descurajand sperantele privind o revenire economica, relateaza Reuters.

Noile date, precum si alti indicatori ai economiei europene si asiatice, arata ca economia va reincepe sa creasca dar cu un ritm temperat, in contextul in care activitate din industria manufacturiera a scazut in iunie, iar increderea in mediul de afaceri japonez este dezamagitoare.

Asociatia bancherilor ipotecari a anuntat ca indicele care masoara cererile pentru credite ipotecare a scazut cu 18,9% in saptamana incheiata pe 26 iunie, la cel mai mic nivel din noiembrie, in ciuda costului scazut al creditarii.

"Cresterea ratei somajului, ingrijorarile privind siguranta locului de munca si neputinta cumparatorilor potentiali de a-si vinde propriile case afecteaza cererea de pe piata de profil", a declarat seful Fisher Center pentru piata imobiliara si economie urbana din cadrul universitatii Berkeley din California, Kenneth Rosen.

Activitatea din sectorul manufacturii al zonei euro a scazut sub asteptari in iunie, indicele urcand la 42,6 puncte de la 40,7 puncte in mai, cel mai mare nivel din septembrie. Totusi, indicele este departe fata de nivelul de 50 de puncte care delimiteaza cresterea economica de o comprimare.

In Japonia, increderea in mediul de afaceri a urcat sub asteptari in iunie, din cauza indoielilor privind economia globala, in timp ce increderea consumatorilor americani in economie a scazut peste asteptari, indicand ca recesiunea care dureaza de 18 luni nu da semne de temperare.

In Germania, comenzile din industria ingineriei au scazut in mai cu 48% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit unor date publicate miercuri de asociatia din sector, VDMA. In perioada martie-mai, comenzile au scazut cu un ritm anual 47%.

Totusi, vanzarile cu retail au crescut peste asteptari cu o rata lunara de 0,4% in mai, a treia luna consecutiv, indicand ca o inflatie mai temperata incurajeaza consumul chiar si in ciuda amenintarii cu reducerea de personal.
 
Angajatorii din sectorul privat al SUA au concediat in iunie 473.000 de persoane
 
Angajatorii din sectorul privat american au concediat in iunie 473.000 de salariati, mai mult decat estimasera analistii, insa in scadere fata de cele 485.000 de disponibilizari din mai, conform datelor publicate miercuri de compania privata ADP Employer Services, scrie Reuters.

Estimarile mediane, din partea a 25 de economisti chestionati de Reuters, se refereau la 393.000 disponibilizari in iunie. Disponibilizarile din iunie sunt cele mai mici din octombrie 2008.

De asemenea, cifra pentru luna mai a fost revizuita de la un nivel initial de 532.000 slujbe. Raportul ADP se bazeaza pe date colectate de la 400.000 de companii. ADP a inceput sa colecteze astfel de date in ianuarie 2001 si a inceput sa publice rapoarte in 2006.

Numarul de disponibilizari din Statele Unite a fost in luna mai sub estimari, chiar daca rata somajului a crescut la 9,4%, in contextul in care mai multe persoane s-au alaturat fortei de munca, fapt ce ofera semnale ca recesiunea incepe sa se atenueze.

In luna mai, in Statele Unite s-au pierdut 345.000 locuri de munca, cel mai mic declin din ultimele opt luni, dupa un numar de 504.000 disponibilizari in aprilie, a anuntat vineri Ministerul Muncii. Rata somajului a avansat la 9,4%, cel mai inalt nivel din 1983. 

Scaderea numarului de disponibilizari, combinata cu stabilizarea productiei si a sectorului ipotecar, indica o atenuare a recesiunii. Cu toate acestea, americanii continua sa cheltuiasca putin si sa economiseasca mult, in contextul in care valoarea locuintelor scade si companiile isi reduc forta de munca. 

Statele Unite au pierdut de la inceputul recesiunii, in decembrie 2007, sase milioane locuri de munca, cel mai mare declin inregistrat de la cel de-al doilea Razboi Mondial.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: