Mecanismul OTC al brokerilor ar aduce la tranzactionare actiunile a 200 de societati

Data publicarii: 02-07-2009 | Bursa

Mecanismul de tip OTC (over the counter) dezvoltat de Asociata Brokerilor ar aduce la tranzactionare actiunile a peste 200 de societati nelistate, urmand totodata sa creasca lichiditatea cu titluri ale Fondului Proprietatea, a spus seful brokerilor, Dan Paul, intr-un interviu acordat NewsIn.

"Proiectul, pe care dorim sa-l implementam, este un mecanism de tranzactionare de tip OTC, cu actiuni nelistate la Bursa, sau pe un alt sistem alternativ de tranzactionare, deci este separat de proiectele Bursei de Valori", spune Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor si vicepresedintele Bursei.

Initiativa Asociatiei Brokerilor este un proiect complementar, care ar urma sa ajute actionarii din companiile nelistate sa-si vanda actiunile si pe potentialii investitori sa cumpere astfel de titluri, asigurand o lichiditate minima.

Mecanismul va fi similar unei platformei de negociere, unde este afisat numele societatii de brokeraj care face oferta, insa oferta poate fi una pur informativa. Astfel, brokerii pot negocia intre ei, prin telefon sau prin sistemul informatic pentru a face tranzactia.

"Dupa aceea se face transferul actiunilor la Depozitar, in mod electronic, eliminandu-se astfel toate programarile care se fac acum si se elimina disconfortul acesta al deplasarii pana acolo", completeaza seful brokerilor.

La Depozitarul Central, tranzactiile cu astfel de actiuni se vor face doar prin decontare bruta, adica daca un investitor cumpara o actiune, nu o poate vinde mai departe pana cand tranzactia initiala nu se deconteaza.

O afacere avantajoasa pentru toti participantii

Proiectul Asociatiei Brokerilor ar urma sa aduca beneficii tuturor actorilor implicati. Pe de-o parte casele de brokeraj isi vor spori lichiditatile, iar investitorii se vor putea orienta pentru a vinde sau a cumpara la un pret optim, evitand alti intermediari si speculatori.

"In felul acesta nu vom mai avea acel mare lant de intermediari care nu sunt autorizati de CNVM, despre care nu stim cine sunt sau daca platesc impozit", a mentionat Dan Paul.

De asemenea, proiectul va fi benefic atat pentru Depozitarul Central, care isi va divesifica serviciile, cat si pentru Bursa de Valori, care furnizeaza solutia de internet pentru functionarea mecanismului. Un alt obiectiv urmarit de seful brokerilor, prin acest proiect, este cresterea numarului membrilor Asociatiei Brokerilor, din moment ce doar acestia pot utiliza mecanismul de tranzactionare.

"Noi vom avea licenta de aplicatie, pe care o vom pune la dispozitie membrilor, in mod gratuit, iar solutia tehnica pentru implementarea mecanismului va fi oferita de Bursa de Valori", a precizat presedintele Asociatiei Brokerilor.

Astfel, pentru realizarea tranzactiilor, casele de brokeraj vor fi conectate la aplicatia Asociatiei Brokerilor, urmand ca ulterior decontarile sa fie realizate de catre Depozitarul Central.

Potrivit lui Dan Paul, rolul Asociatiei Brokerilor este acela de a aloca resursele financiare pentru implementarea proiectului si asigurarea respectarii regulilor de tranzactionare.

In acest sens, Asociatia Brokerilor urmeaza sa redacteze un regulament de practica onesta, pentru a implementa o minima deontologie intre participanti, astfel incat tranzactiile sa se desfasoare dupa anumite reguli, cum ar fi cea a celei mai bune oferte.

In ceea ce priveste taxarea tranzactiilor, Asociatia Brokerilor spune ca intentioneaza sa perceapa comisioane cu aproximativ 50% mai mici decat cele practicate pe piata administrata de Bursa de Valori.

Proiectul vizeaza actiunile a peste 200 de societati delistate sau nelistate

Pentru tranzactionarea prin mecanismul dezvoltat de brokeri, societatea respectiva trebuie sa indeplineasca doua conditii: sa aiba in statut libera transferabilitate a actiunilor si sa aiba contract cu Depozitarul Central pentru tinerea evidentei actionarilor.

"Am identificat in jur de 200 de societati din cadrul programului de privatizare in masa, care au fost delistate si au actionari foarte multi, iar emitentii nu au nimic impotriva ca cei care au ramas captivi in actionariat sa poata sa-si vanda participatiile", spune Dan Paul, mentionand ca "sunt tot felul de Comcereal-uri, societati ca Dacia sau Petrotel ale caror actiuni ar putea fi tranzactionate, insa cel mai important este Fondul Proprietatea".

"Pretul corect pentru actiunile Fondului Proprietatea ar putea fi dat de acest mecanism"

La finalul lunii mai, Fondul Proprietatea era detinut in proportie de 28,12% de persoane fizice, in timp ce firmele si celelalte entitati controleaza doar 5,86% din capitalul societatii, excluzand participatia statului.

In contextul in care listarea Fondului la Bursa se lasa asteptata, actionarii accepta sa-si vanda titlurile pe piata "neagra", la preturi pur speculative, care nu au la baza o analiza fundamentala. Astfel, lipsa unei piete organizate pentru actiunile Fondului Proprietatea si prin urmare lipsa lichiditatii preseaza actionarii sa-si cedeze participatiile la cotatii uneori derizorii.

"Noi incercam sa implementam o solutie cat mai simpla atat tehnic, cat si juridic si logistic, care sa fluidizeze tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea, pentru ca sunt foarte multi samsari in lantul acesta si vanzatorii care obtin un pret mai mic pe aceste actiuni sunt cumva pacaliti", explica seful brokerilor.

"Ba se aude de 20% din valoarea nominala, ba de 40% si sunt niste diferente prea mari de pret. In schimb, dupa lansarea mecanismului va exista permenent un best bid (cel mai bun pret de cumparare - n.r.) si un best ask (cel mai bun pret de vanzare - n.r.)", adauga Dan Paul.

Seful brokerilor mai spune ca ceea ce conteaza in cazul tranzactionarii actiunilor Fondului Proprieteatea este sa existe lichiditate si un pret corect, iar pretul corect ar putea fi dat de acest mecanism dezvoltat de Asociatia Brokerilor.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, creata in anul 2005 pentru despagubirea persoanelor care au fost deposedate in mod abuziv de comunisti, ale caror proprietati nu mai pot fi retrocedate in natura. Fondul are un capital social de 14,24 miliarde lei, impartit in 14,24 milioane actiuni cu o valoare nominala de 1 leu.

"Suntem gata cu proiectul in proportie de 99%"

Din punct de vedere tehnic, au fost parcursi cei mai importanti pasi pentru implementarea mecanismului, sustine Dan Paul, singurele etape care urmeaza sa fie incheiate fiind o ultima consultare cu avocatii, convocarea actionarilor Asociatiei Brokerilor, pentru aprobarea unui regulament si notificarea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

"Nu pot, insa, sa dau o data fixa la care va fi lansat. Daca toate merg bine, ne asteptam sa-i dam drumul in cel mai scurt timp. Noi suntem gata cu proiectul in proportie de 99%", precizeaza Dan Paul.

Astfel de platforme exista in toata Europa, spune Dan Paul, in tari precum Anglia, Germania si Franta, unde brokerii si-au facut in paralel mecanisme de tranzactionare in afara pietei.

"De altfel, asa a aparut si OTC-ul in America, pe la 1870, cu actiuni nelistate la cota vreunei Burse sau pe o alta piata reglementata", a conchis seful brokerilor.

Tranzactiile extrabursiere (OTC) sunt des folosite in pietele straine de capital, unde investitorii, in special cei instutionali, negociaza direct transferul de actiuni in afara pietelor reglementate sau a sistemelor alternative de tranzactionare. Totusi, aceste transferuri implica un nivel mai redus de transparenta.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: