Rezervele valutare ale Romaniei au scazut in iunie cu 1,4%, pana la 26,47 miliarde euro

Data publicarii: 02-07-2009 | Finante-Banci

Rezervele valutare internationale ale Romaniei, administrate de BNR, au scazut in iunie cu 386 milioane euro (1,4%), pana la 26,466 miliarde euro, dupa cresterea puternica din luna anterioara, ca urmare a intrarii primei transe de la FMI, arata datele publicate de BNR.

La finalul lui mai, rezervele valutare se plasau la 26,852 miliarde euro.

Astfel, intrarile au insumat 1,549 miliarde euro si au provenit din modificarea rezervelor minime obligatorii in valuta constituite de banci, alimentarea contului Ministerului Finantelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internationale, operatiuni pe piata interbancara si altele.

Iesirile de 1,935 miliarde euro rezulta din modificarea rezervelor minime in valuta constituite de banci, impactul evolutiei preturilor obligatiunilor pe pietele internationale, impactul cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor internationale ale Romaniei, plati de rate si dobanzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat, operatiuni pe piata interbancara, potrivit BNR.

In luna precedenta, rezervele valutare internationale crescusera cu 7,9%, sau 1,966 miliarde euro, dupa sase luni consecutive de scadere, in conditiile intrarii, la inceputul lui mai, a primei transe, de circa 5 miliarde euro, din imprumutul de la FMI.

Rezervele internationale ale Romaniei - valute plus aur - au scazut in iunie cu 471 milioane euro (1,6%), pana la 28,69 miliarde euro, de la 29,161 miliarde euro la finalul lui mai.

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone, iar in conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia a scazut la 2,224 miliarde euro, de la 2,31 miliarde euro in mai.

Platile scadente in luna iulie 2009 in contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza 132,79 milioane euro.

Incepand din perioada de constituire 24 mai-23 iunie, rezervele minime obligatorii pe care bancile trebuie sa le constituie la banca centrala au fost reduse la zero in cazul pasivelor in valuta cu scadenta reziduala de peste 2 ani, iar marti, BNR a decis sa scada de la 40% la 35% rata rezervelor minime la pasivele in valuta si de la 18% la 15% rata pentru pasivele in lei, incepand cu perioada de constituire 24 iulie-23 august.

In urma primei masuri, circa 800 milioane euro din rezervele minime in valuta constituite la BNR au fost lasate la dispozitia bancilor, in timp ce decizia de marti ar urma sa elibereze in piata circa 1,2 miliarde euro din pasivele in valuta, cu impact asupra rezervelor internationale, si aproximativ 4 miliarde lei din resursele in moneda nationala.

Inainte de aceste masuri, circa 40% din rezervele valutare administrate de BNR proveneau din rezervele minime obligatorii aplicate pasivelor in valuta ale bancilor.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: