Erste are pe masa un program-soc de taiere a costurilor la BCR

Data publicarii: 02-07-2009 | Finante-Banci

BCR, cea mai mare banca de pe piata, ia in calcul taierea salariilor platite angajatilor concomitent cu reducerea orarului de lucru la trei-patru ore de lucru pe zi sau patru zile pe saptamana, in cadrul unui program de reducere a costurilor la nivelul intregului grup Erste. Informatiile au fost transmise de sindicatul BCR angajatilor bancii, ca rezultat al unei sedinte la care au participat la Viena, unde sefii Erste au prezentat un proiect de eficientizare a activitatii.

Conducerea Erste a explicat necesitatea unei reduceri in limita a 10% a cheltuielilor, prin "imprumutul pe care grupul l-a luat de la statul austriac si care trebuie returnat in conditiile stabilite" si prin situatia dificila de pe piata, unde veniturile sunt afectate. "Printre aceste masuri care se preconizeaza a fi aplicate, au fost date cu titlu de exemplu urmatoarele: efectuarea de concedii anul acesta in integritate, scurtarea perioadei aferente cursurilor de pregatire, reducerea cheltuielilor de deplasare si aferente delegatiilor, reducerea salariilor puse in plata in schimbul unor perioade de timp liber (trei-patru ore de lucru pe zi, patru zile de lucru pe saptamana, opt-noua luni de lucru anual, fara ore suplimentare, astfel incat angajatorul sa nu fie nevoit sa plateasca ore suplimentare", a precizat Ciprian Ionescu, presedintele Sindicatului BCR, in cadrul informarii trimise salariatilor.

Reprezentantii sindicatului au spus ca acestea sunt doar unele dintre masurile ce ar urma sa fie propuse salariatilor, incepand cu aceia din Viena, pentru a se atinge nivelul planificat al costurilor.

"Fara o reducere masiva a cheltuielilor de personal, nu putem economisi foarte mult", a mentionat Andreas Treichl, directorul executiv al Erste Group. Declaratiile acestuia, ca si cele ale altor oficiali din cadrul grupului austriac, provin din informarea pe care sindicatul a prezentat-o angajatilor. intrebat de catre delegatia Romaniei daca acest program poate avea ca rezultat reducerea unor posturi si concedieri ale salariatilor, Treichl a raspuns: "Este posibil". Grupul BCR avea la finele primului trimestru peste 9.800 de angajati.

"Criza poate deveni o posibilitate de a fi mai eficienti; exista diverse metode, printre care reduceri de personal, reducerea temporara a timpului de lucru sau lucrul prelungit cu aceleasi salariu", a mai spus Treichl. Presedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels, a aratat ca banca a fost afectata de cresterea continua a provizioanelor, iar situatia nu este asteptata sa se schimbe prea curand. "in 2009 am avut rezultate foarte bune in ceea ce priveste profitul operational. Dar provizioanele pentru credite au devenit o problema, deoarece au crescut continuu. Speram ca aceasta evolutie sa se incheie curand, dar mi-e teama ca nu am depasit cu totul problemele, nici noi, nici clientii nostri.

Din acest motiv, pentru a ne apropia cat de cat de rezultatele din 2008, trebuie fie sa castigam mai mult, fie sa reducem costurile. Veniturile sunt foarte greu de obtinut acum, cand toata lumea reduce din cheltuieli; deci, inevitabil, ne concentram asupra costurilor", a precizat Bruynseels. Acesta a mai adaugat ca reducerea costurilor nu va insemna automat si disponibilizari, existand mai multe masuri care pot fi luate inainte de a se ajunge la acest lucru. "Ceea ce deja stim este ca trebuie sa crestem cu 15-20% eficienta cheltuielilor noastre, dar asta nu se traduce imediat in sfera locurilor de munca. Sunt numeroase alte lucruri pe care le putem eficientiza inainte de a ajunge la numarul angajatilor", a spus presedintele executiv al BCR.

Programul de reducere a costurilor, care ar urma sa fie implementat la nivelul intregului grup, este rezultatul analizei efectuate de o societate externa, se mai arata in informarea citata. Concluziile acestei analize se vor concretiza intr-un set de masuri, aproximativ 200, ce ar urma sa se aplice la nivelul grupului Erste in fiecare tara unde acesta este prezent, in functie de legislatia aplicabila. Reprezentantii BCR nu au comentat pana la inchiderea editiei pe marginea acestui subiect.

Business Standard

Precizare BCR

Articolul "Erste are pe masa un program-toc de taiere a costurilor la BCR" prezinta informatii eronate. Pentru clarificare: nu exista nici un program soc la BCR, nu exista reduceri salariale sau reduceri ale programului de lucru, dupa cum se mentioneaza in articol.

Pentru BCR imbunatatirea eficientei este o preocupare permanenta, care nu este  legata de climatul economic actual. Nu sunt necesare reduceri salariale sau reducerea programului de lucru. Nu sunt planificate nici un fel de schimbari structurale care ar putea duce la concedieri colective - BCR este decisa sa pastreze 8700 de angajati la finalul anului 2009, asa cum a declarat public, de mai multe ori pana acum. Ceea ce cauta BCR sa elimine sunt "costurile rele", costuri care rezulta din ineficienta sau care nu adauga valoare pentru clientii nostri. BCR doreste sa protejeze "costurile bune" - costuri cu procese si oameni eficienti, costuri care genereaza, in mod direct si sigur, venituri. 

Masurile prezentante de ziar despre ca presupus plan de diminuare a costurilor in BCR sunt, de fapt, parte a unui pachet de masuri pentru angajati foarte specific pentru piata din Austria (precum concedii fara plata de lunga durata cu pastrarea locului de munca, schemele de pensionare flexibile sau concediile de studiu). Este total gresit sa atribuim aceste aranjamente specifice unui presupus program soc de diminuare a costurilor in BCR.
 
In ultima jumatate de an criza financiara a schimbat mediul economic. Initiativele care privesc eficienta in Erste Group au ca scop nu doar optimizarea eficientei costurilor, ci si adaptarea durabila a modelului de business la noile conditii de piata, precum si imbunatatirea competitivitatii pe termen lung a intregului Grup. 
 
Desi admitem ca noile conditii ale pietei ne obliga sa ne reconsideram strategic costurile, trebuie sa subliniem faptul ca abordarea noastra este focalizata pe eliminarea costurilor care provin din ineficienta si pe protejarea costurilor care efectiv genereaza eficienta. In ceea ce priveste optimizarea costurilor de personal, conducerea Grupului ia in considerare mai multe masuri, impreuna cu "Comitetul de intreprindere europeana" (organismul reprezentativ al salariatilor la nivelul Erste Group), cu obiectivul clar de a evita concedierile generate de modificari operationale. Totusi, trebuie mentionat faptul ca planificarea procesului de imbunatatire a eficientei este in derulare - nu a fost luata inca nici o decizie la nivel de conducere.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: