Fostul sef al SRI a folosit informatii din CSAT pentru a-si lua casa!

Data publicarii: 02-07-2009 | Politica

In 2005, fostul sef al SRI a aflat cand se vor scoate la vanzare locuintele de serviciu si a intrunit comisia care i-a aprobat cumpararea casei. Apartamentul de lux cu sase camere de pe strada Eminescu a fost cumparat de Radu Timofte cu 35.000 de euro, desi pretul pietei era de 200.000 de euro.

Fostul director al SRI, Radu Timofte (60 de ani), a folosit informatiile din Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) pentru a-si cumpara ilegal un apartament de lux in centrul Capitalei.

Rechizitoriul intocmit de DNA prin care Radu Timofte a fost trimis in judecata pentru cumpararea la un pret subevaluat a locuintei de serviciu arata ca fostul director al SRI, folosindu-se de pozitia sa, a "preme­ditat" achizitia imobilului. Jongland cu informatiile din interiorul CSAT, Radu Timofte a pus mana, in 2005, pe apartamentul din centrul Capitalei, compus din sase camere, dependinte, boxa si terasa acoperita. In total - 224 de metri patrati, cu o valoare de piata de 200.000 de euro. Pretul platit de Radu Timofte a fost de 35.000 de euro.

Jonglerii cu informatii de stat

La sfarsitul lui 2004, s-a adoptat legea prin care institutiile din sistemul de aparare si securitate nationala vindeau personalului propriu locuintele de serviciu pe care le administrau. La aceasta lege se lucra din 2003, iar conducerea SRI stia de prevederile ce urmau sa fie adoptate, fiindca actul normativ fusese elaborat in baza unei hotarari a CSAT, institutie din care Radu Timofte facea parte.

Mai mult, SRI a contribuit chiar la lucrarile de elaborare a legii, la nivelul comisiilor de specialitate parlamentare. Pe 14 decembrie 2004, in baza noii legi, Guvernul a adoptat o hotarare prin care dadea mana libera SRI la vanzarea de apartamente. Numai ca, hotararea a putut fi aplicata abia dupa 3 ianuarie 2005, cand a fost publicata in Monitorul Oficial.

In acest moment, Radu Timofte a facut prima greseala: informat din timp, seful SRI s-a grabit sa dea un ordin pe institutie pentru vanzarea locuintelor de serviciu inainte ca legea sa apara in Monitorul Oficial.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: