Criza in Romania: pe ce platesti mai mult, pe ce platesti mai putin

Data publicarii: 02-07-2009 | Economie

Benzina, carne, tigari, calatorii cu metroul, bauturi alcoolice. Pentru toate platim mai mult in acest an. E drept, avem si o lista generoasa de ieftiniri, care include, printre altele, gazele naturale, laptele si uleiul. Aparent, daca punem in balanta scumpirile si ieftinirile, lucrurile nu par a sta foarte rau.

Cu toate acestea, criza a muscat concret si puternic din portofelele romanilor. Nivelul de trai a scazut simtitor in acest an, sub avalansa de noi taxe, corelata deloc gratios cu inflatia supraponderala.

Astfel ca, dupa ce s-au pomenit cu mai putini bani in buzunare, romanii au preferat sa mai taie vreo 20 de procente din cheltuielile zilnice si sa opteze, in final, pentru produse mai ieftine. Iar vestea foarte proasta abia urmeaza: unii analisti considera ca in a doua jumatate a anului ar trebui sa ne asteptam la un nou val de cresteri de preturi, cauzat de o noua depreciere a monedei nationale. De exemplu, bucurestenii ar putea plati mai mult pentru cursele RATB. Utilizarea masinii personale nu va fi o solutie salvatoare, de vreme ce pronosticurile privind pretul litrului de benzina nu sunt de bun augur: peste 4 lei, foarte curand.

"Criza a produs pentru romani un efect de substituire de la marfuri scumpe spre cele ieftine. Avem cea mai mare inflatie din Europa, de 6%, fata de zona euro, unde se apropie de 0%", ne-a declarat Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicata. La randul lui, Valeriu Steriu, vicepresedintele Comisiei de Agricultura a Camerei Deputatilor, considera ca cheltuielile pentru cosul zilnic s-au diminuat cu pana la 20%. "Scaderea veniturilor si mentinerea costurilor pentru creditele bancare au obligat romanii sa taie din singurul loc unde au putut, si astfel cosul zilnic a scazut cu 15-20%", considera Steriu.

Atentie, urmeaza un nou val de scumpiri!

In a doua jumatate a anului, romanii ar trebui sa se astepte la un nou val de cresteri de preturi. Unii analisti asteapta o depreciere a monedei nationale, ceea ce va avea un efect negativ asupra preturilor de pe piata romaneasca. "In a doua jumatate a anului vom asista la scumpiri, in special la produsele agricole, pe fondul unei deprecieri a leului", considera Liviu Voinea.

Sunt insa si opinii care sustin ca, in mod normal, nu ar trebui sa mai apara noi majorari de preturi. "Nu ar trebui sa mai existe cresteri de preturi pana la sfarsitul anului, decat in conditiile modificarilor preturilor pentru materiile prime sau ale unei noi deprecieri a monedei nationale fata de nivelul de 4,2 lei/euro", considera Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicale din Industria Alimentara (FSIA). Mai mult, Cristian Parvan, secretar general la Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania, mizeaza pe o posibila temperare a preturilor.

Pe de alta parte, au aparut deja primele vesti in ceea ce priveste noi scumpiri. Conducerea Regiei Autonome de Transport Bucureresti (RATB) intentioneaza sa ceara o majorare de 10-20% a preturilor pentru serviciile prestate. si pretul benzinei a continuat sa creasca in acest an. Unii analisti estimeaza ca nu mai e mult pana cand pretul la pompa va trece de pragul de 4 lei pe litru.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: