RBS estimeaza ca opt state est-europene, inclusiv Romania, ar putea intra in incapacitate de plata

Data publicarii: 02-07-2009 | Economie

Ungaria, Romania, Letonia si Ucraina sunt in fruntea unei liste de cel putin opt state est-europene care ar putea intra in incapacitate de plata, dupa ani in care "s-au infruptat din credite ieftine", conform unei note emise de Royal Bank of Scotland Plc, citate de Bloomberg.

Natiunile din Europa de Est au primit ajutoare internationale in valoare de peste 90 miliarde dolari incepand cu luna septembrie 2008, pentru a-si sustine economiile in perioada de criza si pentru a evita intrarea in incapacitate de plata.

Letonia si Ucraina par cele mai vulnerabile, conform unui model al Fondului Monetar International (FMI) aplicat de catre banca.

"Europa de Est sufera din cauza deficitelor de cont curent, a imprumuturilor externe masive si, drept consecinta, are cerinte de finantare externa extinse comparativ cu rezervele valutare detinute", reiese dintr-o nota catre clienti scrisa de un grup de analisti condus de Timothy Ash, sef al diviziei de piete emergente al RBS.

Aceste economii ar putea suferi o "aterizare fortata" din cauza sistemelor de schimb valutar rigide, scriu analistii, aducand drept argument rezultatele modelului FMI aplicat pentru a estima riscul cu care se confrunta un stat in ceea ce priveste intrarea in incapacitate de plata sau nevoia de a contracta un imprumut extern.

Cel mai important indicator folosit pentru a prevedea o posibila criza este raportul dintre datoria externa si produsul intern brut (PIB), conform notei RBS.

Letonia este in frunte listei, cu 148%, urmata de Ungaria, cu 139%.

Un membru surprinzator al categoriei de risc pentru anul 2009 este Polonia, raportul fiind de 62%, conform calculelor RBS.

Raportul afirma ca unele dintre cele mai mari piete emergente, precum Turcia, Rusia, Cehia si Africa de Sud, nu sunt afectate de un astfel de risc.

Analistii RBS sustin incheierea de contracte de asigurare tip CDS (credit default swap) in Europa de Est, acestea servind eliminarii riscurilor datoriilor suverane din statele mentionate.

ABN Amro Romania si-a schimbat denumirea in Royal Bank of Scotland (RBS) din 15 octombrie 2008, dupa ce banca olandeza ABN Amro a fost achizitionata in octombrie 2007 de consortiul format din Royal Bank of Scotland, Fortis si Santander pentru aproximativ 70 miliarde euro, iar diferitele segmente de activitate ale ABN Amro au fost impartite intre cele trei banci.

Dupa ce a avut pierderi de 28 miliarde dolari anul trecut, cele mai mari din istoria corporatista britanica, RBS a primit imprumuturi din banii contribuabililor britanici, care acum detin peste 70% din actiune bancii.

NewsIn

Isarescu nu agreeaza criticile din strainatate

In contextul unei analize a gradului de stres la nivel social, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationala a Romaniei (BNR), a explicat ca mass-media este unul dintre principalii factori ce maximizeaza aceasta presiune. Aflat in cadrul unui eveniment cu tema "Stres test pentru autoritatile si pietele financiare", acesta a explicat ca si presa din Romania, si cea internationala adancesc fragilitatea psihologica ce afecteaza intreaga tara.

Astfel, Isarescu a dat exemplul unei note emise de Royal Bank of Scotland Plc, citata de Bloomberg, care afirma ca Ungaria, Romania, Letonia si Ucraina sunt primele pe lista statelor est-europene care ar putea intra in incapacitate de plata.

Cunoscand faptul ca "aceste rapoarte reflecta uneori doar interese, alteori simple cifre", guvernatorul BNR s-a aratat insa constient ca se poate deduce de aici insa si o "anumita realitate, care trebuie abordata" in mod necesar.

"Uite cine vorbeste", a precizat Isarescu, ironizand analistii RBS, intrucat raportul dintre datoria externa si produsul intern brut (PIB) a fost modificat in ultimele zile prin corectarea deficitului extern de criza, de catre BNR. "Aveam deficit de 12%-14% din PIB", si chiar daca "ne-am corectat prea rapid", Mugur Isarescu a explicat faptul ca Romania se indreapta catre o directie destul de stabila, din punct de vedere al economiei nationale.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: