OCDE: Austria ar putea fi nevoita sa acorde noi ajutoare financiare bancilor sale

Data publicarii: 02-07-2009 | Finante-Banci

Legaturile Austriei cu Europa emergenta implica riscuri in ceea ce priveste economia si stabilitatea financiara, iar statul ar putea fi nevoit sa injecteze si mai multi bani in bancile sale, considera Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), scrie Reuters.

"Austria intra in cea mai grava recesiune din ultima jumatate de secol", scrie OCDE intr-un raport. Principalele legaturi ale Austriei cu regiunea sunt prin banci, care au o expunere de 267 miliarde dolari fata de regiune.

"O continuare a problemelor financiare din una sau mai multe tari din Europa Centrala si de Est nu poate fi exclusa, ceea ce ridica nevoia unor masuri suplimentare de sprijin, din partea autoritatilor austriece", considera OCDE.

Austria a alocat 15 miliarde euro pentru injectii de capital in bancile sale. Jumatate din suma a fost deja distribuita in cadrul sectorului bancar.

OCDE considera ca bancile austriece ar fi trebuit sa fie mai atente la riscurile asociate cresterii rapide a creditarii in valuta catre populatie, fenomen foarte vizibil in Ungaria, Romania si Ucraina, unde acestea sunt jucatori importanti. 

Fondul Monetar International (FMI) a anuntat recent ca bancile din Austria ar putea fi nevoite sa isi majoreze rezervele de capital intr-o perioada in care criza economica incepe sa fie simtita in Europa Centrala si de Est, unde acestea sunt printre principalii creditori.

Bancile austriece au acordat credite de 267 miliarde dolari in estul Europei, suma echivalenta cu 70% din produsul intern brut (PIB) al Austriei, ceea ce a dus la cresterea marjei la CDS-uri pentru statul austriac. Credit Default Swap (CDS) reprezinta costul reasigurarii datoriei unei tari impotriva restructurarii creditelor sau incetarii platilor.

Astfel, costul asigurarii contra incetarii platii la creditele pe cinci ani ale Austriei - tara cu calificativ 'triplu A' (maxim) de la toate agentiile de rating - a depasit nivelul CDS pentru datoria Italiei, stat cu rating mai slab, si a ajuns in luna martie in apropiere de costul pentru datoria Greciei, insa a scazut la mai putin de jumatate intre timp. De asemenea, marja la CDS-urile Austriei raportata la nivelul CDS pentru obligatiunile statului german s-a injumatatit.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: