Isarescu: Dobanzile bancilor comerciale se vor ajusta la fel de repede ca deficitul de cont curent

Data publicarii: 02-07-2009 | Finante-Banci

Dobanzile la depozite si la credite, practicate de bancile comerciale, se vor ajusta "la fel de repede cum s-a ajustat si deficitul de cont curent", iar romanii ar putea "avea surpriza de a se intoarce din vacanta si de a gasi dobanzile ajustate", a spus joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Ajustarea dobanzilor se va face mai repede decat ne asteptam, la fel de repede cum s-a corectat si contul curent. Romanii pot avea surpriza sa se intoarca din vacanta si sa gaseasca dobanzile ajustate", a declarat Isarescu.

Guvernatorul BNR a precizat ca dobanzile din piata monetara s-au recorelat cu dobanda de politica monetara, urmand sa aiba loc si ajustarea dobanzilor la active si pasive, care se face cu intarziere.

"Dobanzile din piata monetara oscileaza normal, frumos, in jurul dobanzii de politica monetara, pe un ciclu lunar normal al intrarilor si iesirilor de lichiditate din piata. Suntem intr-o oarecare intarziere cu dobanzile la pasive si active, cauzata de un soc psihologic", a mai spus Isarescu.

Deficitul de cont curent al Romaniei s-a corectat abrupt in ultimele luni, iar prognozele arata ca ar putea sa ajunga la 5-6% din PIB anul acesta, fata de 12,4% din PIB in 2008.

Datoria privata pe termen scurt a Romaniei a intrat intr-un proces de restructurare
 
Datoria privata pe termen scurt, care a introdus Romania intr-o "suita de retogradari" de catre agentiile de rating, a intrat intr-un proces de restructurare, care va continua, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Am intrat intr-un proces de restructurare a datoriei private pe termen scurt, care ne-a introdus in acea suita de depunctari. Acest proces va continua, in conditiile incheierii acelui acord cu bancile comerciale la Viena", a afirmat Isarescu.

BNR a eliminat constituirea de rezerve minime obligatorii pentru pasivele cu scadenta reziduala mai mare de doi ani ale bancilor, decizie de natura sa incurajeze bancile sa treaca de la datoria pe termen scurt spre finantari atrase pe termen lung.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: