ING: Piata asigurarilor de viata are nevoie de teste de stres, dupa scaderea vanzarilor din T1

Data publicarii: 02-07-2009 | Finante-Banci

Firmele de asigurari trebuie sa fie supuse testelor de stres, pentru a verifica nivelul provizioanelor constituite, rata solvabilitatii si a lichiditatii, dupa ce asigurarile de viata a scazut cu 5,9% in trimestrul I, a declarat directorul general al ING Asigurari de Viata, Cornelia Coman.

"Este nevoie de test de stres, dupa ce criza mondiala a dus la o devalorizare a activelor fara precedent. Daca ne referim la asigurarile de viata, trebuie sa vedem in ce masura provizioanele tehnice sunt adecvate. Apoi trebuie verificat nivelul solvabilitatii, respectiv in ce masura capitalul societatii acopera cerintele, precum si rata de lichiditate", a spus Coman.

Ea a  mentionat ca testele de stres sunt necesare, in conditiile in care in primul trimestru, vanzarile pe piata de asigurari de viata au scazut cu 5,9%, dupa ce in 2008 s-a inregistrat o crestere cu 20%, iar in 2007, cu 25%.

"Este bine sa discutam de teste de stres, daca ne uitam la cresterea numarului de rezilieri si rascumparari a asigurarilor", a continuat Coman.

Ea a adaugat ca ING Asigurari de Viata a realizat unele teste de stres la nivel individual, care au relevat provizioane de 2,7 ori mai mari decat necesarul.

"Am constatat ca, din punctul de vedere al solvabilitatii, capitalul propriu depaseste cu 2,5% nivelul necesar, ceea ce reprezinta o acoperire in proportie de 99,95% a cazurilor", a afirmat ea.

Coman a precizat ca testele de stres aplicate la nivelul ING Asigurari de Viata au luat in considerare mai multi parametri, printre care modificarea ratelor de dobanda, a preturilor actiunilor, a ratei de mortalitate si a ratelor de reziliere.

"Parerea mea personala e ca ar fi foarte bine ca, daca realizam aceste teste, sa le facem si publice, pentru ca ajuta sistemul financiar din Romania, care se confrunta, ca si in intreaga lume, cu lipsa de incredere", a adaugat Coman.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor va aplica, in ultimul trimestru din 2009 sau la inceputul lui 2010, teste de stres pentru a verifica stabilitatea financiara a companiilor de asigurari, a declarat joi dimineata vicepresedintele CSA, Tudor Balta. Testele vor fi efectuate odata cu studiul de impact cantitativ QIS5.

El a mentionat ca efecturarea testelor de stres depinde de "gradul de performanta al activitatii de management al riscului, dar si de experienta personalului".

Banca Nationala a Romaniei a realizat teste de stres la nivelul sistemului bancar in prima parte a acestui an.

Potrivit datelor publicate de CSA, primele din asigurari generale au crescut cu 3% in primul trimestru, la 2 miliarde lei, iar primele aferente asigurarilor de viața au scazut cu 5,9%, la 392,3 milioane lei.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: