Boc: Colaborarea cu SUA in domeniul economic este vitala pentru redresarea Romaniei

Data publicarii: 02-07-2009 | Politica

Premierul Emil Boc, care a participat joi la receptia oferita cu ocazia Zilei Independentei SUA, a vorbit despre colaborarea cu SUA in domeniul economic, pe care a calificat-o drept "vitala" pentru o relansare economica viabila si sustenabila a Romaniei.

"Guvernele statelor noastre se concentreaza azi pe eforturile de revitalizare a economiilor  afectate de recesiune globala. As vrea sa profit de aceasta ocazie pentru a ne reafirma angajamentul comun pentru continuarea demersurilor necesare stimularii mediului de afaceri romano-american", a subliniat, in discursul sau oficial, Emil Boc.

Premierul le-a multumit investitorilor americani care si-au mentinut afacerile in Romania. "Pentru Romania, aceasta colaborare este vitala pentru o relansare economica viabila si sustenabila. Multumesc investitorilor americani care nu au facut pasul inapoi si au consolidat afacerile in Romania, demonstrand ca, indiferent de vremuri, mai bune sau mai dificile, sunt alaturi de romani", a punctat seful Guvernului.

Totodata, Emil Boc a facut referire si la colaborarea militara. "Relatiile noastre militare si politice sunt solide, fiind puse la incercare in teatre de operatiuni precun Afganistan, Irak si Kosovo. Impartasim aceeasi hotarare de a securiza spatiul euroatlantic si nutrim aceeasi incredere in potentialul economic si democratic al Europei de Est si al regiunii Marii Negre", a declarat Boc, adaugand ca ambele state doresc asigurarea pe viitor a resurselor energetice durabile in spatiul transatlantic.

"Impartasim cu prietenii nostri americani un parteneriat puternic, consolidat prin eforturile noastre comune pentru infruntarea provocarilor ce stau in calea securitatii globale", a mai spus acesta.

Boc a felicitat natiunea americana in numele Guvernului Romaniei si a poporului roman. "4 iulie nu are o valoare de referinta numai pentru poporul american, ci si pentru istoria lumii", a spus premierul, atragand atentia ca acel moment a pregatit aparitia primei Constitutii scrise din lume si dezvoltarea constitutionalismului modern, ca de altfel si consolidarea fundamentelor societatilor democratice, pronind de la principiul egalitatii in fata legii si a responsabilitatii guvernului in fata poprului.

Totodata, Emil Boc i-a multumit lui Jeri Guthrie-Corn, insarcinatul cu afaceri al SUA la Bucuresti, pentru excelenta activitate depusa pentru consolidarea relatiilor romano-americane.

"Celebram astazi victoria natiunii americane in lupta pentru pace, libertate si prosperitate, ce a dus la crearea Statelor Unite ale Americii. Marcam totodata relatiile privilegiate ale Romaniei cu America, relatii indelungate si incununate de succes", a declarat premierul roman.

La receptia oferita de Ambasada SUA la Bucuresti participa aproape o mie de invitati, printre care oficiali romani, diplomati si alte personalitati. In afara de Emil Boc, la eveniment au mai participat ministrul de Finante Gheorghe  Pogea, ministrul de externe Cristian Diaconescu, presedintele Senatului Mircea Geoana, presedintele PNL Crin Antonescu, senatorul Titus Corlatean, dar si omul de afaceri Dinu Patriciu.

Relatia comerciala stransa dintre SUA si Romania este o dovada de incredere, considera Guthrie-Corn
 
Insarcinatul cu afaceri al SUA la Bucuresti, Jeri Guthrie-Corn, a declarat joi, cu ocazia receptiei de Ziua Independentei, ca cea mai buna dovada a increderii pe care SUA o au in viitorul Romaniei este relatia comerciala stransa dintre cele doua state.

"Prietenii au incredere unul in celalalt. Cea mai buna dovada a increderii pe care SUA o au in viitorul Romaniei este relatia comerciala stransa, in crestere, dintre tarile noastre", a spus Guthrie-Corn, facand referire la faptul ca, in ultimii 15 ani, numarul companiilor membre ale Camerei Americane de Comert a crescut de la 222 la 300.

Companiile americane din Romania au peste 150.000 de angajati romani si investatesc peste 10 miliarde de dolari. Guthrie-Corn a vorbit si despre romanii din SUA care au contribuit la mediul de afaceri, in domeniul cercetarii, in domeniul universitar si in cel al artei.

Oficialul american a evidentiat ca, pana si dupa 233 de ani de la declararea independentei Statelor Unite, la 4 iulie 1776, America "inca mai face eforturi pentru a realiza acea 'uniune perfecta' la care asiprau fondatorii".

Facand o paralela cu trecutul Romaniei, care serbeaza anul acesta 20 de ani de la caderea comunismului, Guthrie-Corn a vorbit in romana. "Dintr-un anumit punct de vedere, asa face si Romania astazi. In decembrie 2009, prietenii nostri romani vor comemora 20 de ani de cand au aruncat lanturile totalitarismului si si-au declarat visul de a se alatura din nou comunitatii natiunilor libere si democratice", a spus oficialul american, subliniind ca in 1989 se afla in Romania si ca a fost martora "actelor de curaj care au schimbat istoria". "Nu am uitat niciodata curajul poporului roman", a adaugat ea.

"Prietenia nu este una noua, tarile noastre sarbatoresc in acest an 160 de ani de la stabilirea primelor relatii bilaterale", a mai spus Guthrie-Corn.

Insarcinatul cu afaceri a pus accent si pe lupta pentru idealurile si valorile comune. "Statele Unite apreciaza profund contributia plina de curaj a soldatilor romani care au luptat alaturi de trupele noastre in Irak si care continua sa ne fie alaturi in Afganistan si in Balcanii de Vest. Unii dintre ei au platit pretul suprem, dandu-si viata pentru apararea dreptului de a trai in pace si liberatate. Cinstim memoria si sacrificiul acestor prieteni loiali", a asigurat oficialul.

Insarcinatul cu afaceri i-a facut urari si ministrului de externe Cristian Diaconescu, a carui zi de nastere este la 2 iulie. "Motivul oficial pentru care sarbatorim in aceasta seara este acela ca 4 iulie este o zi de weekend anul acesta. Adevaratul motiv este ca astazi il sarbatorim si pe unul dintre prietenii nostri loiali. La multi ani, Cristian Diaconescu!", a incheiat ea.

Pentru ca intreg personalul Ambasadei a avut emotii ca buna desfasurare a evenimentului de amploare va fi perturbata de capriciile vremii, Guthrie-Corn a facut, la final, o gluma pe aceasta tema. "Intreg personalul Ambasadei stie toate site-urile pentru aflarea vremii. Daca vreodata aveti nevoie de informatii despre vreme, nu ezitati sa ne sunati", a incheiat, zambind, Guthrie-Corn.

Cei in jur de o mie de invitati de la resedinta ambasadorului american sunt intretinuti de muzica de fanfara si pot savura mancaruri tipic americane, de genul hot-dog.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: