BCE mentine dobanda cheie la nivelul de 1%

Data publicarii: 03-07-2009 | International

Banca Centrala Europeana a mentinut dobanda cheie la nivelul de 1%, cauzand o scadere simtitoare a operatiunilor interbancare de tranzactionare a monedei unice europene, informeaza Reuters. Majoritatea bancilor sunt ingrijorate de situatia actuala, cautand solutii pentru a facilita imprumuturile in euro.

De asemenea, BCE a anuntat ca va mentine si rata pentru depozitele overnight, la 0,25%, incercand sa minimalizeze riscul producerii unei deflatii, precum si accelerarea inflatiei peste tinta stabilita. Alessandro Tentori, analist economic in cadrul BNP Paribas a explicat ca excesul de lichiditate menit sa stabilizeze si sa incurajeze imprumuturile pe termen lung ar putea fi nefavorabil pentru mai multi membri ai Consiliului de Administrare BCE.

"Ce poate sa faca BCE ? Ori sa inlature excesul de lichiditati, contrazicand astfel masurile luate, ori sa fixeze rata depozitelor la zero. Cel mai probabil insa, nu va fi luata nicio decizie momentan, lasand astfel sectorul financiar destul de destabilizat", a explicat analistul.

BCE a inceput sa modifice in scadere dobanda in octombrie 2008, de la 4,25%, in contextul intensificarii problemelor economice si incercarii de a reduce riscurile inflationiste.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: