Sfaturi utile pentru investitori pe timp de criza

Data publicarii: Astazi, 03-07-2009 | Afaceri

Scaderea activitatii pietelor financiare a cauzat o serie de pierderi pentru majoritatea investitorilor, determinandu-i pe acestia sa renunte la proiectele lor si sa-si pastreze banii la saltea. Cu toate acestea, exista si cativa oameni de afaceri care incearca incontinuu sa gaseasca modalitati pentru a tranzactiona cat mai bine resursele ramase, desi majoritatea analistilor economici considera ca astfel de actiuni determina mai multe pierderi.

Strategia de a investi foarte multi bani in actiuni ale caror cotatii ar putea creste peste noapte este pur si simplu loterie, explica Matt Samelson, manager al Woobine Associates, citat de Forbes.

"Majoritatea celor care detin actiuni ale companiilor industriale vor cauta diverse afaceri  pentru a recupera pierderile de anul trecut, in timp ce investitorii din sectorul de retail nu au de obicei instrumentele necesate pentru a aborda astfel de strategii", afirma Keith Bliss, director de vanzari in cadrul Cuttone & Co. "In acest moment, in contextul ciclului pietei financiare, oamenii de afaceri ar trebui sa caute investitii sigure si de valoare", continua acesta.

Desi am putea considera ca solutia este transferarea tuturor lichiditatilor pentru a putea stopa riscurile si pierderile, Matt Rubin, presedinte al strategiilor de investitii in cadrul Neuberger Berman, considera ca solutia este tranzactionarea actiunilor adecvate, depinzand de toleranta la risc, varsta si alti factori.

Investitorii care incearca insa sa isi intareasca portofoliul intr-o singura clasa de actiuni ar putea intampina dificultati pe termen scurt. Astfel, solutia este investitia intr-o gama larga de actiuni, care sa formeze un portofoliu prudent.

De asemenea, analistii politici ii sfatuiesc pe investitorii care incearca sa revina pe piata sa renunte la sentimente si parerile de rau, cauzate de pierderile masive de pana acum, intrucat revenirea trebuie sa fie foarte prudenta. "Uitati trecutul. Numai voi stiti cat ati pierdut. Piata nu stie si nici macar nu-i pasa. Uitand trecutul, va puteti descurca mai bine in prezent, si chiar in viitor", este parerea lui John Osbon, fondator al Osbon Capital Management.

Laurentiu Ungureanu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: