A fost inventat un translator electronic de tipul celor din Star Trek

Data publicarii: 03-07-2009 | IT&C

O aplicatie pentru telefoanele mobile permite traducerea aproape in timp real a vocii si a textelor, din araba in engleza si invers.

Fuziunea petrecuta la inceputul saptamanii intre companiile americane Dial Direction din San Francisco si Sakhr Software din Vienna, Virginia, a rezultat intr-o aplicatie care poate transforma orice iPhone, BlackBerry sau telefon mobil insufletit de sistemul de operare Windows Mobile intr-un translator electronic de text si voce.
 
Noua aplicatie permite traducerea frazelor rostite si a textelor din engleza in araba si invers, cu ajutorul unei baze de date extrem de comprehensive, accesata pe Internet. Translatorul electronic nu functioneaza efectiv in timp real, insa e foarte aproape de acest deziderat, informeaza computerworld.com. Reprezentantii celor doua companii au promis ca in viitor aplicatia pe care au dezvoltat-o va include mai multe limbi.
 
"Poti rosti sau scrie orice vrei, iar aplicatia va genera o traducere de calitate ridicata", a precizat Adeeb Shanaa, CEO-ul Dial Directions.

"E ca si cum ai avea un translator foarte competent in buzunar", a adaugat Shanaa. Utilizatorii nu sunt nevoiti sa realizeze o proba vocala pentru ca aplicatia sa inteleaga ce spun, insa sistemul de recunoastere vocala se imbunatateste in timp, pe masura ce aplicatia este folosita.


Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: