Isarescu: Cand vin din vacanta, romanii vor gasi dobanzi mai mici la banci

Data publicarii: Astazi, 03-07-2009 | Finante-Banci

Guvernatorul BNR spune ca romanii vor lua din toamna, cand se intorc din concedii, credite mai ieftine de la banci. In schimb, pentru banii economisiti si plasati in depozite vor primi bonificatii mai reduse.

"Ajustarea dobanzilor se va face mai repede decat ne asteptam, la fel de repede cum s-a corectat si contul curent. Romanii pot avea surpriza sa se intoarca din vacanta si sa gaseasca dobanzile ajustate", a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, in cadrul seminarului "Romania Financial Forum", organizat de Mediafax si BNR.

Campanie de "cumintire" a bancherilor

Este a doua oara in decurs de doua zile cand guvernatorul BNR trage de urechi bancile comerciale. Pe de alta parte, guvernatorul BNR a mai aratat ca exista baza, astfel incat consumul sa isi reia cresterea. "Nu vad de ce ar trebui sa stimulam suplimentar creditarea", a comentat Isarescu.

El a mentionat ca oricum stimularea creditarii nu trebuie sa se faca pe aceleasi baze ca si pana acum.

"Este greu sa convingi acum bancile comerciale sa finanteze investitiile. Nici o banca comerciala nu se arunca cu bani, mai ales dupa ce au dat cu capul de prag", a mai aratat Isarescu. In prezent, desi se pot imprumuta de la BNR la o dobanda de 9%, in timp ce intre ele se crediteaza in lei cu circa 10%, unii bancheri percep dobanzi de pana la 20%, la care se adauga si comisioanele. In unele cazuri, dobanda anuala efectiva (DAE) la creditele de consum in lei, fara garantie ipotecara, ajunge pana la 30%, adica bancile se ofera sa finanteze populatia de trei ori mai scump decat costul la care au atras ele banii.

Reduceri de dobanzi

Dupa ce au fost trase de urechi in nenumarate randuri pentru ca au dobanzi mari, atat de mediul politic, cat si de BNR, unele banci au reactionat prin scaderea bonificatiilor. BRD Finance a anuntat ca a redus nivelul dobanzii creditelor auto. Pe langa beneficiul reducerii dobanzilor anuale, in medie cu 2 procente (valorile incepand de la 11%), BRD a eliminat si comisionul de acordare a creditului pentru noile produse de finantare. Si BCR, cea mai mare banca din Romania, a redus dobanzile la creditele pentru firme cu pana la 3%. In prezent, la BCR dobanzile la creditele in lei sunt de minim de 13% pe an. In paralel, BCR a ajustat si bonificatiile la depozite, acestea fiind de 11,5% pe an la lei, respectiv 3,8% pe an la euro. La randul sau, UniCredit a taiat recent pana la 4,8  puncte din dobanzile la creditele fara garantii, noile dobanzi fiind de 14,2-15,2 % la lei si 16,65-18,65 % la euro. Si italienii de la Intesa Sanpaolo au diminuat cu patru puncte procentuale dobanzile la creditele de consum fara garantii, in timp ce la creditele imobiliare dobanzile au coborat cu pana la 2,25 puncte.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: