Criza taie cu 40% ofertele de joburi pentru studenti si absolventi

Data publicarii: Astazi, 03-07-2009 | HR/Cariere

Sectoarele care recruteaza in aceasta vara sunt FMCG, outsourcing, IT & C si finante/banci. Numarul candidaturilor pentru un anumit post au crescut cu pana la 50%, iar cererea de locuri de munca in contabilitate a raportat un avans similar. Pana pe 15 august tinerii pot depune CV-urile la Targul pentru studenti si absolventi.

Criza economica a intors la 180 de grade piata for­tei de munca din Roma­nia. Dupa ani in care a fost o piata a ofertei de locuri de munca, iar companiile abia puteau sa isi acopere nevoile in ceea ­ce priveste recrutarea, piata fortei de munca a ajuns una a cererii. Vocea care se aude acum in piata este a celor care cauta un job, avand in vedere cei peste jumatate de milion de someri, dar si numarul din ce in ce mai mare de absolventi, care termina facultatea intr-un moment in care putine firme se mai gandesc sa faca angajari. Iar acest lucru se vede si la targurile de joburi. "Com­parativ cu editia precedenta a Tar­gului pentru studenti si absolventi numarul total de oferte disponibile este mai mic cu aproximativ 40%", a declarat Ana Giurca, consultant in cadrul Catalyst Recruitment Solu­tions, companie care detine site-ul hipo.ro si care a deschis pana pe 15 august targul on-line pentru studenti si absolventi.  La targul din aceasta vara participa 50 de com­panii, care au in total aproximativ 200 de oferte pentru cei care au ter­minat facultatea sau care sunt inca studenti si cauta un loc de munca, fata de aproximativ 330 de pozitii la editia anterioara.  Aproximativ 80 din cele 200 de oferte sunt pentru stagii de practica (internship) sau programe de management trainee, care sunt folosite de multe companii pentru a atrage noi talente in orga­nizatie.

Top industrii care angajeaza

Cele mai multe oferte pentru absolventi si pentru studenti sunt in industria bunurilor de larg consum (FMCG), in servicii de externalizare (BPO), in IT&C si in sectorul bancar si servicii financiare, care continua sa recruteze. Aceleasi industrii au fost bine reprezentate si in cadrul eve­nimentului trecut. Faptul ca se men­tin printre cei mai mari ofer­tanti este surprinzator si pentru orga­ni­zatori. "Acest lucru se petrece deoa­rece sunt inca proiecte in derulare. Companiile nu au pus stop la pro­gramele de recrutare pentru tineri cu potential", explica reprezentantul Catalyst. In ultima perioada s-a observat o tendinta in crestere a firmelor de outsourcing de a recruta.

Printre companiile importante din piata care recruteaza studenti si absolventi se numara HP Romania care angajeaza 40 de tineri in aceasta vara, in special pentru servicii de suport. Alte companii care fac angajari sunt Ericsson, GSK, Wipro, Romtelecom, ING Bank, Eureko Romania, Microsoft, P&G, Oracle, BCR, Adobe, Grawe Romania, sau Verida Credit.

Cele mai cautate sunt locurile de munca din contabilitate si vanzari, unde numarul de aplicatii a crescut cu 40%-50%, dar si pentru ca numa­rul de oferte este mai mic, iar can­didatii se distribuie intre mai putine companii.

Industriile care sunt cele mai afectate de efectele crizei economice sunt, dupa cum era de asteptat, cele care au renuntat la planurile de expan­siune, atat din punctul de vedere al activitatilor, cat si al echipei. Cele mai putine oferte de locuri de munca sunt in industria auto, in sectorul constructiilor, dar si in consultanta. In ceea ce priveste consultanta, nevoile de recrutare sunt destul de mici, spun organi­zatorii targului. "Anul trecut chiar am organizat un eveniment distinct pentru aceasta industrie, dar care nu a mai putut fi reluat din cauza ne­voilor reduse de personal in aceas­ta zona", precizeaza Ana Giurca.

Integral in Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: