Acordul pentru Nabucco va fi semnat la 13 iulie la Ankara

Data publicarii: Astazi, 03-07-2009 | International

Acordul interguvernamental privitor la proiectul de gazoduct Nabucco va fi semnat la 13 iulie la Ankara, a confirmat vineri o sursa oficiala turca, relateaza AFP.

"Va pot confirma ca Turcia a adresat invitatii tarilor interesate pentru semarea unui acord la Ankara" luni, 13 iulie, a spus Nabi Avci, consilierul premierului turc Recep Tayyip Erdogan.

O alta sursa guvernamentala turca a spus, sub acoperirea anonimatului, ca autoritatile turce lucreaza la programul ceremoniei, ce va avea loc sub patronajul lui Erdogan.

Comisia Europeana a declarat anterior, prin purtatorul de cuvant pentru energie, Ferran Tarradellas, ca a fost invitata pentru semnarea unui acord la 13 iulie intre Turcia si patru state din UE pe tema Nabucco. Acordul, negociat sub auspiciile CE, va defini conditiile de tranzit pentru gaz intre cele cinci state din proiect - patru membre UE (Austria, Ungaria, Romania si Bulgaria) si Turcia.

Surse diplomatice si din domeniul energetic au confirmat, pentru NewsIn, anuntul publicat vineri dimineata de agentia Reuters, potrivit caruia acordul interguvernamental pentru construirea gazoductului Nabucco va fi semnat la Ankara in 13 iulie.

La reuniunea de la Ankara vor participa, dupa toate probabilitatile, mai multi sefi de state si de guverne ai tarilor care urmeaza sa furnizeze gaze, precum si ai tarilor care vor fi tranzitate de gazoduct.

Gazoductul care ar trebui sa porneasca din Turcia si sa ajunga in Austria, prin Bulgaria, Romania si Ungaria, obiectivul sau fiind de a reduce dependenta energetica a Europei fata de Rusia. Nabucco este contracarat de eforturile Federatiei Ruse de a construi la randul sau South Stream, proiectata sa lege Rusia de Europa pe sub Marea Neagra.

Unele dintre tarile participante la Nabucco si-au exprimat acordul pentru implicarea in constructia South Stream intre ele numarandu-se Bulgaria, Austria, Ungaria si de curand Turcia.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: