Circa 60% dintre romanii cu varste de peste 15 ani nu intentioneaza sa-si ia concediu in 2009

Data publicarii: 03-07-2009 | Lifestyle

Aproximativ 60% dintre romanii cu varste de peste 15 ani si cu venituri pe familie mai mici de 1.000 de lei nu intentioneaza sa-si ia concediu in 2009, potrivit unui studiu realizat de institutul de cercetare de piata Gfk.

"Acestia sunt mai degraba persoane cu varste de peste 55 de ani, din Moldova si Oltenia, din mediul rural, cu studii primare si venituri pe familie mai mici de 1.000 de lei", se arata in studiul companiei de consultanta.

Potrivit datelor Gfk, obiceiurile de vacanta ale romanilor legate de destinatii si transport nu se modifica semnificativ in acest an, cel putin la nivel declarativ, desi Romania trece printr-o perioada plina de schimbari.

Lunile iulie si august reprezinta cea mai des aleasa perioada pentru petrecerea vacantei.

"Statiunile aflate la malul marii sunt considerate cele mai atractive, fiind alese de 39% dintre romanii care isi iau vacanta si anul acesta. Muntele reprezinta si el un punct de atractie pentru 22% dintre persoanele care au concediu, in special pentru cei din Dobrogea si Bucuresti. Doar 13% dintre romani nu s-au decis inca unde vor petrece vacanta, iar 20% stiu sigur ca vor sta acasa, deoarece situatia financiara nu le permite o alta optiune", potrivit studiului realizat de Gfk.

Romanii prefera familia ca partener de concediu, doar 22% dintre persoane au declarat ca merg in vacanta cu prietenii. Doar 6% dintre cei chestionati au declarat ca prefera sa petreaca o vacanta singuri.

In topul destinatiile de vacanta, litoralul romanesc al Marii Negre ocupa primul loc. Desi cei mai multi aleg Romania pentru petrecerea concediului, cand vine vorba de a calatori in strainatate, Turcia, Italia, Grecia si Spania, sunt in acest an, ca si in 2008, principalele optiuni.

Masina, personala sau a prietenilor, reprezinta principalul mijloc de transport ales pentru a ajunge la destinatiile stabilite, peste jumatate optand pentru aceasta modalitate. Trenul si autocarul sunt luate in considerare intr-o mai mica masura ca optiuni de deplasare, fiind folosite de 20% dintre cei care intentioneaza sa plece in concediu, in timp ce avionul este ales de 9%. Proportia celor nehotarati inca asupra variantei de transport ajunge la 17%.

Studiul realizat de Gfk, in perioada 2-20 iulie, a fost realizat pe un esantion de 1.095 de persoane din zona urbana si rurala.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: