Lybek (FMI): Discutiile despre majorarea deficitului bugetar sunt simple speculatii in prezent

Data publicarii: 06-07-2009 | Economie

Reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, Tonny Lybek, nu doreste sa se pronunte daca Fondul va accepta majorarea tintei de deficit bugetar convenita cu autoritatile romane, precizand ca toate discutiile pe acest subiect inainte de evaluarea FMI din luna august sunt "simple speculatii".

Guvernul s-a angajat in fata Fondului Monetar International, in cadrul acordului de finantare in valoare totala de 20 miliarde euro (din care 13 miliarde euro de la FMI), sa se incadreze in anumite tinte de deficit bugetar in fiecare trimestru, astfel incat, la finalul lunii decembrie, acesta sa nu depaseasca 24,36 miliarde lei (adica 4,58% din PIB, estimat la 531,3 miliarde lei pentru 2009).

"Masurile populiste pot fi tentante, dar ele sunt extrem de periculoase pentru stabilitatea economica, pentru ca vor submina rapid credibilitatea in curs de revenire. Apreciem ca guvernul a decis pana in prezent sa reziste la astfel de presiuni", a spus Lybek, intr-un interviu acordat Reuters.

Intrebat daca Romania ar putea primi acordul Fondului Monetar International pentru a-si majora deficitul bugetar in acest an, in conditiile in care institutia a acceptat in cazul Ungariei o astfel de masura, reprezentantul FMI nu a dorit sa se pronunte, precizand ca astfel de discutii sunt premature inaintea misiunii de evaluare a Fondului din luna august.

FMI a acceptat in luna mai ca Ungaria sa-si majoreze deficitul bugetar din acest an de la 2,9% la 3,9% din PIB, ca urmare a inrautatirii situatiei economiei ungare, estimata sa se comprime cu 6,7% in 2009.

"Cadrul macroeconomic ar putea fi revizuit in august, astfel ca, pana atunci, toate discutiile in privinta rectificarii deficitului bugetar reprezinta doar simple speculatii", a afirmat Lybek.

El a subliniat, insa, ca Romania are deja o tinta foarte ridicata de deficit, de 4,6% din produsul intern brut (PIB), fata de 3,9% din PIB in cazul Ungariei.

"Romania si Ungaria sunt doua tari diferite cese confrunta cu provocari diferite. Totusi, va rog sa tineti cont ca deficitul bugetar al Romaniei este deja la nivelul de 4,6% din PIB", a mai spus Lybek.

Dupa publicarea datelor care au indicat o contractie a PIB cu 6,2% in primul trimestru, Lybek declara, intr-un interviu acordat presei, ca economia romaneasca a evoluat sub asteptarile Fondului si ca misiunea FMI ce va sosi la Bucuresti in august va analiza situatia.

In acelasi interviu, reprezentantul FMI sublinia ca "am fost foarte flexibili in stabilirea acestor tinte fiscale, este foarte important sa fie respectate".

"Trebuie sa vedem cum va evolua cadrul macroeconomic si, daca apar schimbari care sunt independente de controlul autoritatilor, vom putea sa discutam", a mai spus Lybek, in 10 iunie.

Reprezentantul FMI declara, la jumatatea lunii iunie, ca Romania poate scadea presiunea pe buget printr-o eficienta sporita in sectorul public si utilizarea mai buna a fondurilor UE, in contextul in care contractia economiei pune presiune pe veniturile publice.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat, intr-un scurt interviu acordat Reuters si publicat vineri seara, ca deficitul bugetar ar putea depasi in acest an nivelul convenit cu FMI, mai ales in cazul in care situatia economica se inrautateste, insa nicio decizie nu va fi luata inainte de a consulta oficialii FMI.

"In mod realist, (deficitul bugetar n.r.) va fi probabil un pic mai mare", a spus Geoana.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: