Zero solutii anticriza. Pasuirea firmelor este o masura nula din cauza solicitarii de garantii bancare

Data publicarii: 06-07-2009 | Afaceri

Solutia anticriza propusa de Guvern de amanare de la plata datoriilor la stat a unor firme, pana la finalul anului, este nula din cauza impunerii garantiilor bancare, considera oamenii de afaceri. "Aplicata bine, masura ar putea duce la salvarea a 200.000 de locuri de munca. Totusi, daca se cere garantia bancara, solutia este nula, deoarece abia obtin astfel de garantii firmele care au contracte pe fonduri europene. Pe de alta parte, societatile comerciale obtin o amanare de cateva luni, astfel ca vor trebui la final de an sa achite tot. Solutia era o esalonare a datoriilor pe 12, 24 de luni, nu o pasuire de maximum 6 luni", a precizat Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri (AOAR).

Conform datelor oferite Registrului Comertului, de la inceputul anului pana la jumatatea lunii trecute, peste 71.000 de societati si-au suspendat temporar activitatea. Grosul cererilor au fost inregistrate in mai, cand 38.852 de firme au decis intreruperea functionarii pe o perioada de pana la 3 ani. Ulterior, pana la 15 iunie, ONRC a mai avizat alte 8.000 de cereri de acest tip. Lunile aprilie si mai au fost, de altfel, cele in care circa 4.000 de firme au fost dizolvate voluntar, iar pana la jumatatea lunii trecute, alte 680 s-au desfiintat.

Despre situatia grea prin care trec companiile au atras atentia si analistii. Potrivit estimarilor acestora referitoare la incidentele de neplata semnalate in piata, circa 20.000 de societati ar putea intra in insolventa in acest an. "Scaderea vanzarilor si blocarea creditarii au afectat lichiditatea companiilor care au inceput sa intarzie platile catre furnizori, fapt ce s-a reflectat in dublarea numarului de falimente in primele luni ale anului 2009", a explicat Eugen Anicescu, credit insurance manager la Coface Romania.

Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: