Se cauta farmacisti, traducatori de nisa si specialisti in fonduri UE

Data publicarii: 06-07-2009 | HR/Cariere

Oamenii de HR sustin ca sistemul privat are un dublu deficit: nu gasesc tineri pregatiti pe meserii nisate si, chiar daca ii gasesc, multi dintre ei sunt specializati doar pe hartie.

Meseriile deficitare pe piata privata a muncii vizeaza acele abilitati tehnice care nu se pot deprinde intr-un timp scurt. Este cazul limbilor straine exotice, al diverselor specializari IT, cat si al celor pe managementul proiectelor pe fonduri UE sau cum este domeniul medical. Recrutorii sustin ca exista insa si multe specializari din domeniul privat unde nu e necesara o pregatire academica, de lunga durata, iar patronii prefera sa marseze pe calitatile soft ale angajatului pe care il specializeaza la locul de munca ulterior. Insa, spune consultantul Catalyst, Anca Deleanu, "sunt anumite specializari in care abilitatile «tehnice» sunt mai greu de format intr-o perioada scurta si in care exista un deficit, cum ar fi vorbitorii de limbi straine «exotice» - norvegiana, finlandeza, suedeza, araba, ebraica".

Si domeniul farmaceutic se confrunta de multa vreme cu lipsa de personal calificat "in conditiile in care lanturile de farmacii prolifereaza si sunt obligate sa angajeze persoane cu studii in domeniu", explica Anca Deleanu. Si Marius Lumpan, general manager la Tech Recruitment, anunta ca exista un mare deficit de personal medical, atat in sistemul public, cat in cel privat, insa "este o criza la nivel mondial". Totusi, Deleanu vorbeste si de o altfel de criza, aceea a oamenilor bine pregatiti. "Pentru ca sistemul de invatamant nu functioneaza corespunzator, din pacate, multe domenii sufera de un deficit nu neaparat la nivel de numar de absolventi cu background, cat la nivel de calitate a experientei si abilitatilor necesare performantei. Este cazul domeniilor IT, constructii, arhitectura, telecomunicatii", crede consultantul.

Managerul Tech Recruitment extinde deficitul si la nivelul "managerilor de proiect cu experienta in intocmirea proiectelor de accesare a fondurilor europene. E o specializare pe care o recomandam pentru urmatorii 10-15 ani in Romania". In ceea ce priveste deficitul de pregatire corespunzatoare a absolventilor, amintit si de Deleanu, el este de parere ca se datoreaza unui "specific al pietei romanesti, pentru ca, indiferent de domeniu, oamenii tind sa fie mai degraba generalisti, sa acopere cat mai multe segmente ale unei profesii, ceea ce prin comparatie cu pietele occidentale ne confera un dezavantaj". Acesta da exemplul programatorilor romani, care "au tendinta sa lucreze si in java, si in .net, si in C/C++ etc., dar, chiar daca aduna 10-15 ani de experienta, ei sunt dezavantajati fata de cei occidentali care raman intr-o singura specializare/platforma". Marius Lumpan adauga pe lista specializarilor deficitare si "consultanta in SAP", dar mai ales "supraspecializari pe nisa, gen Agile-Scrum pentru Project Management IT", cerute de companiile straine de la un anumit nivel in sus.

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: