Managerii stau pe tusa 6 luni si accepta salarii cu 30% mai mici

Data publicarii: 06-07-2009 | HR/Cariere

"Manager cu experienta caut loc de munca. Deja astept de circa sase luni, sunt dispus sa accept salariu cu 30% mai mic fata de ceea ce aveam la ultimul loc de munca, nu ma astept la prime si bonusuri." Cam asa ar suna un anunt de cerere de loc de munca al top si middle managerilor loviti de valul crizei in Romania. Mai mult, favorizate de aceasta situatie, companiile profita pentru a-si inlocui managerii slabi cu altii mai performati si mai ieftini, spun firmele de HR din piata locala de profil.

"Multe firme «profita» de criza pentru a-si inlocui o parte dintre manageri - fie pentru ca sunt slabi, fie prea scumpi - cu altii la fel de buni, insa mai ieftini cu minimum 30%, sau cu acelasi salariu, insa mult mai buni", a declarat pentru MONEY.ro George Butunoiu, unul dintre cei mai cunoscuti head-hunteri locali.

Mai mult, este de parere acesta, chiar si cu pretentii salariale mai mici, timpul de asteptare pana la obtinerea unui nou job a crescut dramatic. Pentru comparatie, in aceeasi perioada a anului trecut, majoritatea industriilor aveau deficit mare de personal, astfel ca relocarea unui manager fara o majorare salariala de 30-50% sau chiar o dublare de remuneratie era de neconceput. "Chiar si in cazul pretentiilor salariale mai mici, timpul scurs pana la gasirea unui nou job s-a lungit considerabil. O medie de cinci-sase luni, de exemplu, nu ar trebui sa mai mire pe nimeni", a mai spus acesta. Pe de alta parte, in urma cu un an, piata era una a angajatului. Acesta nu se prezenta, de multe ori, la interviurile stabilite, iar atunci cand negocia, pretentiile sale erau exagerate, insa, de multe ori, acceptate de companie, din lipsa de altceva.

Salariul este prima treapta a negocierii, apoi - beneficiile si bonusurile, miza fiind acum pe partea variabila a remuneratiei. "Companiile sunt inca dispuse sa faca oferte atractive, dar schimba componenta lor, marind partea variabila - bonusuri si prime -, corespunzatoare performantelor si rezultatelor obtinute", spune, intr-o nota mai optimista, Dana Patrichi, managing partner al companiei de executive search Alexander Hughes Romania.

"Directorii financiari competenti sunt in prezent foarte cautati, iar managerii specializati in vanzari sau operatiuni, care au activat in domeniile afectate mai grav, cum ar fi real estate sau constructii, pot sa aleaga orientarea spre alte sectoare. Mai dificila este situatia pentru cei care au pozitii pur tehnice si care au o mobilitate profesionala redusa", a adaugat Patrichi.

Potrivit acesteia, rapiditatea cu care managerii care nu au angajamente in prezent isi gasesc un alt loc de munca depinde de specializarea acestora, dar si de aria de activitate. "Pana in prezent, am incheiat proiecte in special pentru FMCG, sectorul financiar-bancar, telecom, servicii, avocatura", spune, pe de alta parte, reprezentantul Alexander Hughes.

Totodata, mobilitatea angajatilor, inclusiv a celor de la nivel de management, a scazut, indiferent de ofertele materiale pe care le primesc acestia. George Butunoiu explica acest fapt prin disponibilitatea mica a managerilor de a face miscari profesionale pe timp de criza.

in plus, modul de negociere s-a schimbat si el. "Candidatii sunt mult mai cooperanti si mai ancorati in realitate decat in ultimii doi ani", spune Mihaela Perianu, general manager Aims Human Capital Romania.

Cererile de manageri, conform acesteia, au venit anul acesta din domenii precum FMCG, servicii financiare, industrial, pentru posturi precum finance manager, sales manager, commercial manager, country manager, HR manager.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: