Firmele incaseaza de la clienti facturile si dupa 90 de zile. Cum sa platesti impozitele la stat la timp?

Data publicarii: 06-07-2009 | Finante-Banci

Masura adoptata de Guvern privind amanarea la plata datoriilor fiscale este benefica in conditiile in care firmele incaseaza bani de la clienti pe termene din ce in ce mai lungi. Eugen Saulea, director general al unei firme mici de merchandising, BIP Group, spune ca masura de amanare la plata datoriilor fiscale este buna, in conditiile in care datoriile fiscale lunare sunt din ce in ce mai greu de platit, pentru ca termenul de plata pentru serviciile prestate este impins de clienti si pana la 90 de zile. BIP Group se ocupa cu aranjatul produselor in rafturile supermarketurilor si a avut afaceri de 3 mil. euro in 2008.

"Masura este buna pentru ca, din pacate, anul acesta extinderea termenului de plata de la 7-10 zile la 45 de zile sau chiar 90 de zile ne afecteaza foarte mult. Practic, luna de luna avem de ales intre a sconta facturile la banca - o procedura cu un comision foarte mare, sau amanarea platelor taxelor la stat - caz in care sunt de asemenea costuri cu dobanda penalizatoare. Din banii pe care ii avem in companie, trebuie sa platim angajatii. Este bine-venita aceasta masura", spune Saulea.

Maria Grapini, director general al Pasmatex, spune insa ca in conditiile in care termenele de plata s-au prelungit pana la 90 de zile, era mai potrivita o amanare a termenului de plata a TVA-ului de la 25 a lunii urmatoare la 60 sau 90 de zile, fara alte penalitati. "Dobanda penalizatoare de 0,1% pe zi din suma datorata este ca si cum te-ai imprumuta de la banca cu o dobanda de peste 30%. Mie, ca om de afaceri, nu mi se pare avantajos. In plus, am discutat cu multe companii care considera ca se va crea o distorsiune in piata. Nu este corect pentru cele care nu au acumulat datorii la stat in aceasta perioada".

Integral in Ziarul Financiar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: