Guvernul venezuelean a platit 1,05 miliarde dolari pentru preluarea celei de-a treia banci din tara

Data publicarii: 06-07-2009 | International

Guvernul venezuelean a preluat controlul formal asupra celei de-a treia banci din tara, Banco de Venezuela, detinuta anterior de Grupo Santander, iar prima transa din pretul total de 1,05 miliarde dolari a fost platita in cadrul unei ceremonii ce a fost tinuta la Caracas, scrie BBC.

Urmatoarele doua transe vor fi platite in octombrie si decembrie. Ambele parti s-au declarat multumite de termenii intelegerii, insa din motive diferite.

Petru presedintele Hugo Chavez achizitia bancii, cea mai mare din punct de vedere al depozitelor, este un element important in ceea ce priveste portofoliul financiar al guvernului. De asemenea, merge pe linia nationalizarilor din sectorul energetic, siderurgic, al cimentului si ceramicii.

Pentru banca spaniola Grupo Santander, afacerea este profitabila pentru ca banca a fost vanduta pentru un pret mai mare decat cel de cumparare.

Achizitia bancii vine in contextul in care, desi este unul dintre cei mai mari exportatori de petrol, veniturile Venezuelei au scazut drastic din cauza prabusirii pretului petrolului in ultimele luni. Chavez sustine ca Venezuela va face fata crizei economice mondiale, pentru care acuza capitalismul din Statele Unite.

Chavez a anuntat in 2008 ca va nationaliza sectorul productiei de ciment pentru a crea o societate socialista, ce presupune de asemenea nationalizarea sectorului energetic si al telecomunicatiilor, obiective propuse inca din 2007.

Companiile petroliere si cele de telecomunicatii au fost deja nationalizate. Oficialul a subliniat ca tara sa va plati Cemex mai putin de 1,3 miliarde dolari pentru fabricile detinute.

Guvernul a anuntat, de asemenea, ca producatorii de ciment Lafarge si Holcim vor semna un acord pentru transferul actiunilor de la nivel local catre autoritatile venezuelene.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: