PwC: Elaborarea situatiilor financiare prognozate pentru o banca - factori considerati

Data publicarii: 06-07-2009 | Finante-Banci

Dorian Farkas, Senior Consultant, Departamentul de Consultanta pentru Optimizarea Performantei, PricewaterhouseCoopers Romania Elaborarea de catre banci a unui plan financiar pe termen mediu poate reprezenta o adevarata provocare in actualele conditii de pe piata financiara. Situatiile financiare prognozate sunt o componenta importanta a planului de afaceri cerut de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR) - prin Regulamentul 11/2007, actionarilor care doresc infiintarea unei institutii de credit. In plus, acestea ajuta managementul bancii sa aiba o atitudine proactiva, anticipand si corectand eventualele evolutii nefavorabile.

Dorian Farkas, Senior Consultant, Departamentul de Consultanta pentru Optimizarea Performantei, PricewaterhouseCoopers Romania a prezentat pentru BankNews.ro, cateva elemente ale procesului de previziune al bilantului si contului de profit si pierdere.

Previziunea bilantului

Componenta principala a activelor bancare o reprezinta activele purtatoare de dobanda, iar determinantul cel mai important al cresterii acestor active il reprezinta creditele.

Din aceasta perspectiva, primul pas in procesul de planificare este estimarea cresterii pietei creditului, care depinde de o intelegere corecta a urmatoarelor elemente:

  • ciclul economic;
  • politica monetara;
  • evolutia sectoriala;
  • gradul de intermediere financiara

Al doilea pas il reprezinta estimarea cresterii portofoliului de credite al bancii. Aici, managementul are urmatoarele optiuni: sa previzioneze aceasta crestere in linie cu cea a industriei bancare sau sa estimeze o crestere/scadere a cotei de piata. Bineinteles, estimarea propriu-zisa va fi influentata de experienta managementului in planificarea financiara, de perceptia asupra mediului economic, precum si de schimbarile intervenite in mediul concurential.

Al treilea pas, presupune cuantificarea influentei cursului de schimb in dinamica bilantului si optiunea managementului de a folosi cursul de inchidere sau un curs mediu pentru perioada prognozata.

In ceea ce priveste componenta pasivelor bancare, cele mai importante elemente sunt: capitalul propriu si pasivele purtatoare de dobanda. Orice modificare in nivelul capitalului va avea un impact asupra pasivelor purtatoare de dobanda, necesare pentru a finanta activitatea bancii, influentand in final venitul net din dobanzi.

Principalele modalitati prin care contul de capital poate fi modificat sunt:

  • profitul reportat si dividendele;
  • rascumpararea actiunilor;
  • injectiile de capital;
  • reevaluarea activelor;

Previziunea contului de profit si pierdere

Componenta principala a contului de profit si pierdere este venitul net din dobanzi si asupra lui ne vom opri in randurile ce urmeaza.

Venitul net din dobanzi reprezinta diferenta dintre veniturile totale din dobanzi si cheltuielile totale cu dobanzile. Previzionarea acestuia prin estimarea separata a celor doua componente, va induce o eroare mai mare, de aceea, metoda cea mai des intalnita in previziunea venitului net din dobanzi presupune parcurgerea urmatorilor pasi:

Pasul 1: estimarea activelor si pasivelor purtatoare de dobanda, pe baza ratelor de crestere a portofoliului de credite, respectiv a depozitelor, ajustate cu schimbarile asteptate in sursele de finantare pe termen lung (imprumuturi sau capitaluri proprii);

Pasul 2: estimarea costului finantarii (al dobanzii pasive), pe baza prognozei ratei dobanzii  si a schimbarilor intervenite in structura pasivelor bancii;

Pasul 3: estimarea marjei, pe baza evolutiei observate a ratelor dobanzii, marimea schimbarilor asteptate, modificarile de structura ale activelor si pasivelor purtatoare de dobanda, modificarile aparute in mediul concurential si legislativ care vor influenta pozitionarea bancii pe piata ;

Pasul 4: calcularea dobanzii active prin insumarea marjei estimate cu prognoza costului finantarii;

Pasul 5: calcularea venitului din dobanzi, ca rezultat al produsului dintre activele purtatoare de dobanda si dobanda activa;

Pasul 6: calcularea cheltuielilor cu dobanzile, ca rezultat al produsului dintre pasivele purtatoare de dobanda si dobanda pasiva.

Venitul net din dobanzi va reprezenta diferenta dintre ultimele doua elemente calculate (pasii 5 si 6).

Celelalte tipuri de venituri sunt fie destul de stabile in ceea ce priveste evolutia si in acest caz sunt estimate in linie cu evolutia elementelor de bilant, fie au o volatilitate crescuta (cum sunt cele din activitatile de trading si investitii) estimarea lor depinzand foarte mult de experienta managementului bancii. De asemenea, cheltuielile operationale pot fi prognozate in linie cu evolutia bilantului, fiind insa ajustate cu indicele inflatiei.

Concluzii

Componenta comerciala a bancilor, ca de altfel a tuturor institutiilor financiare este foarte diferita de cea firmelor producatoare de bunuri sau a celorlalte societati non financiare.

In acest context, ipotezele si factorii considerati in previziunea situatiilor financiare sunt diferiti si demersul obtinerii situatiilor financiare prognozate este mult mai dificil. In randurile de mai sus am incercat evidentierea catorva etape in estimarea  principalelor elemente ale bilantului si contului de profit si pierdere, celelalte posturi ale acestora, nu mai putin importante ( de ex: provizioanele de depreciere, necesarul de capital-atat cel economic, cat si cel determinat de reglementarile BNR) reprezentand rezultatul unei analize mult mai minutioase din partea managementului bancii, a mai declarat consultantul PwC Romania, Dorian Farkas.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: