Intarzierile la plata ratelor au atins in Statele Unite cel mai inalt nivel din istorie

Data publicarii: 08-07-2009 | International

Intarzierile la plata ratelor la creditele de consum au crescut in Statele Unite la cel mai inalt nivel din istorie, in primul trimestru al acestui an, ca urmare a cresterii somajului si a comprimarii economice, arata un studiu al Asociatiei Bancherilor Americani (ABA), citat de Reuters.

Efectele crizei din piata ipotecara, aflata inca in declin, au facut ca intarzierile de peste 30 zile la plata imprumuturilor sa creasca in perioada iuanuarie-martie la 3,23%, de la 3,22% in al patrulea trimestru al anului trecut, a anuntat ABA.

Nivelul intarzierilor a fost cel mai mare inregistrat de la inceperea masuratorilor, in 1974. Intarzierile la creditele ipotecare au stabilit noi recorduri, avansand de la 3,03% la 3,52% pentru credite si de la 1,46% la 1,89% pentru liniile de creditare.

Cresterea totala a intarzierilor subestimeaza problemele consumatorilor, pentru ca exclude cardurile de credit emise de catre banci, sector in care deterioarea creditelor a fost foarte grava.

"Cel mai important factor ce a dus la aceasta crestere este degradarea pietei muncii", a declarat James Chessen, directorul economic ABA. "Cand oamenii isi pierd locurile de munca, sau lucreaza mai putin ore, este mai dificil sa isi respecte obligatiile. Din nefericire, rata somajului va creste anul viitor, si estimez o intensificare a delincventelor".

ABA reprezinta cele mai mari banci americane si companii de carduri de credit. Datele publicate marti sunt un semnal negativ pentru aceste companii, in contextul in care urmeaza perioada rezultatelor financiare.

Chiar daca ameliorarea pietelor de capital ar putea sustine unele banci, analistii se asteapta ca Bank of America Corp, JPMorgan Chase & Co, Citigroup Inc, Capital One Financial Corp si American Express Co sa inregistreze pierderi mai mari din credite, in special din carduri.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: