Numarul fraudelor ipotecare din SUA a crescut cu 36% in 2008, conform FBI

Data publicarii: 08-07-2009 | International

Numarul rapoartelor de frauda ipotecara a urcat cu 36% in 2008, in SUA, in contextul in care proprietarii au incercat sa isi mentina standardele de viata la nivelul de dinaintea recesiunii care a zguduit economia americana, a anuntat Biroul Federal de Investigatii (FBI), citeaza Reuters.

Numarul rapoartelor a crescut la 63.713 in anul fiscal 2008, care s-a inchiat in septembrie, fata de 46.717 rapoarte, cu un an in urma. Cele mai multe rapoarte provin din statele California si Florida, in contextul cresterii prescrierii ipotecilor, scaderilor de pe pietele bursiere si inghetarii creditarii.

"Toti acesti factori laolalta au dezvaluit si sustinut un mediu propice pentru fraude ipotecare, dupa ce mai multe persoane doreau sa isi mentina sau sa creasca nivelul de trai", arata raportul FBI.

"Angajatii din industrie au dorit la randul lor sa mentina standardul de viata de care s-au bucurat in anii de boom, iar detinatorii de ipoteci prelungite au vrut deseori sa reduca sau sa elimine rata ipotecara destul de ridicata", mai arata raportul.

In anul fiscal 2009, numarul rapoartelor de frauda ar putea depasi 70.000, avand in vedere numarul acestora inaintate pana la finalul lui martie.

La sfarsitul anului trecut, un raport guvernamental arata ca fiecare al cincilea american care a luat credite ipotecare datoreaza mai multi bani bancilor decat valoarea proprietatii sale, iar in curand raportul ar putea ajunge la 1 din 4, pe masura ce se ieftinesc casele, iar cresterea economica incetineste.

Cererea americanilor pentru credite ipotecare a scazut la finele lunii iunie pana la cel mai mic nivel din ultimele sapte luni, descurajand sperantele privind o revenire economica.

Astfel, indicele care masoara cererile pentru credite ipotecare a scazut cu 18,9% in saptamana incheiata pe 26 iunie, la cel mai mic nivel din noiembrie, in ciuda costului scazut al creditarii.

Datele statistice arata ca americanii continua sa cheltuiasca putin si sa economiseasca mult, in contextul in care valoarea locuintelor scade si companiile isi reduc forta de munca. 

Statele Unite au pierdut de la inceputul recesiunii, in decembrie 2007, sase milioane locuri de munca, cel mai mare declin inregistrat de la cel de-al doilea Razboi Mondial.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: