Pogea a cerut termen de doua saptamani pentru a se asigura ca Legea unica este sustenabila financiar

Data publicarii: 09-07-2009 | Finante-Banci

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat ca a cerut in sedinta de miercuri a Executivului o amanare de doua saptamani pentru prezentarea unui punct de vedere asupra proiectului Legii unice a salarizarii, deoarece Guvernul trebuie sa se asigure ca aceasta este sustenabila financiar.

Ministerul Finantelor trebuia sa prezinte guvernului o evaluare a impactului financiar al aplicarii Legii unitare a salarizarii din sistemul bugetar.

"Am cerut o amanare de inca doua saptamani pentru a putea, impreuna cu Ministerul Muncii, sa analizam toate variantele posibile legate de Legea sistemului unitar de salarizare, pentru ca ea priveste termenul mediu si lung si trebuie sa ne asiguram ca aceasta lege, odata lansata in dezbatere publica, cel putin din punctul de vedere al resurselor financiare, este una sustenabila", a afirmat Pogea.

Ministrul a precizat ca miercuri a avut o discutie la Ministerul Muncii cu secretarul de stat Valentin Mocanu pe tema proiectului, dupa care au pregatit o nota ce a fost prezentata "sumar" in sedinta de Guvern.

Ministrul Finantelor sustine ca nu s-a discutat despre o reducere a coeficientilor din grila de salarizare, insa cheltuielile de personal nu trebuie sa ajunga la 10-12% din PIB.

"Nu am discutat despre acest lucru. Pe baza acestor coeficienti stabiliti astazi, asa cum ei sunt, Ministerul Finantelor a elaborat scenarii si arata cat este masa salariala. Ceea ce eu pot sa spun este ca, pe termen mediu si lung, cheltuielile cu personalul in Romania exprimate ca procent din PIB in niciun caz nu trebuie sa ajunga la 10-12%", a spus ministrul.

Potrivit lui Pogea, cheltuielile de personal trebuie sa ramana "in limite rezonabile", in cadrul carora sa poata fi aplicati coeficientii de ierarhizare.

"Am solicitat aceasta amanare de doua saptamani pentru ca este o problema sistemica mult prea serioasa", a adaugat el.

Guvernul s-a angajat in fata Fondului Monetar International (FMI) sa finalizeze pana in 30 octombrie Legea unitara a salarizarii in sistemul bugetar, iar memorandumul tehnic din cadrul acordului cu FMI prevede scaderea ponderii cheltuielilor cu salariile in bugetul de stat de la 8,6% din produsul intern brut (PIB) in 2008 pana la 7,8% din PIB in acest an, 7,2% in 2010 si 6,7% din PIB in 2011.

Surse guvernamentale au declarat miercuri, pentru NewsIn, ca potrivit primelor calcule ale Finantelor, majorarea salariilor din sistemul bugetar nu este sustenabia daca depaseste, in medie, 20-30% pana in 2014-2015.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: