Liderii G8 discuta joi despre clima cu sefii statelor emergente

Data publicarii: 09-07-2009 | Mediu

Statele din G8 ii primesc joi, pentru a doua zi a summitului din L'Aquila din Italia, pe liderii statelor emergente Brazilia, China, India, Mexic si Africa de Sud, clima urmand sa domine agenda discutiilor, relateaza AFP.

Dupa ce a spus ca situatia economica ramane incerta si cu grave consecinte sociale, G8 va incerca sa convinga G5 de corectitudinea pozitiei sale pentru comnbaterea incalzirii climatice.

Miercuri, Statele Unite, Rusia, Japonia, Canada, Franta, Germania, Marea Britanie si Italia au promis sa reduca la jumatate emisiile mondiale de gaze cu efect de sera "pana in 2050, comparativ cu 1990 sau un an mai recent" si cu 80% sau mai mult in statele industrializate.

Discutiile cu statele mergente risca sa fie tensionate,  pentru ca Forumul principalelor economii, ce asociaza G8 si marele state emergente, refuza deocamdata sa adopte orice referinta in cifre. Plecarea precipitata marti a presedintelui chinez Hu Jintao, din cauza revoltelor din China, nu prea lasa loc marilor ambitii. China era in 2008 pe primul loc intre statele care polueaza.

In afara de intalnirile bilaterale, o prima sedinta de lucru pe politica de sustinere pentru statele sarace va incepe la 08.00 GMT (11.00, ora Romaniei), urmata de un dejun de lucru extins la reprezentantii organizatiilor si agentiilor internationale.

Vineri, ultima zi a summitului, va include mai multe state africane, pentru discutii despre ajutorul pentru dezvoltare.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: