Suedia a extins programul de injectii de capital in sistemul bancar pana in februarie 2010

Data publicarii: 09-07-2009 | International

Guvernul Suediei a anuntat joi ca a extins programul de injectii de capital pentru banci si pentru institutiile de creditare pana in februarie 2010, in contextul in care tara continua sa se confunte cu cea mai grava criza financiara din ultimele decenii, relateaza Reuters.

"Chiar daca pietele financiare se redreseaza, impactul crizei financiare se face simtit in continuare", a declarat ministrul pietelor financiare, Mats Odell.

Odell a spus ca guvernul vrea sa se asigure ca cetatenii si companiile pot obtine credite in conditii rezonabile si considera ca masurile anuntate anterior ar trebui sa fie mentinute, in cazul in care este necesar.

Guvernul a anuntat la inceputul acestui an un program de 50 miliarde coroane (6,3 miliarde dolari), pentru sustinerea creditarii bancare catre persoane fizice si juridice, in incercarea de a sustine o economie ce se confrunta cu cea mai grava criza financiara din anii '40.

Programul trebuia initial sa expire pe 17 august.

"Problemele din pietele de credite nu s-au diminuat intr-o asemenea masura incat sa justifice incheierea programului actual", a anuntat guvernul intr-un comunicat.

"Exista un mare nivel de nesiguranta in legatura cu dezvoltarea economica si cu consecintele asupra capitalului bancilor", mai transmite comunicatul.

Bancile nordice, in special SEB si concurenta Swedbank, s-au extins rapid in statele baltice in ultimii ani, ceea ce a cauzat o expunere ridicata la pierderile din credite, dupa ce regiunea a intrat in recesiune.

Pana in prezent, Nordea este singura banca ce a apelat la ajutoarele de stat, solicitand un imprumut de 5,6 miliarde coroane suedeze.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: