Economia mondiala si problemele de mediu, cap de lista la summit-ul G8

Data publicarii: 10-07-2009 | International

Liderii celor mai puternice cinci state din lume, din punct de vedere al economiei, pun presiuni asupra celorlalti participantii la summit-ul G8, din Italia, pentu stabilirea unor noi concesii cu privire la asistenta atat in cazul problemelor climatice, cat si referitoare criza alimentelor, efectele poluarii, emisiile de gaze si foametea globala.

Astfel, cele cinci state prezente in cadrul unei sesiuni extinse a summit-ului, din punct de vedere al numarului de participanti, au explicat ca institutiile financiare internationale ar trebui sa foloseasca eficient banii veniti din programele guvernamentale destinate salvarii din faliment a companiilor. Asadar, aceste resurse financiare ar trebui alocate in primul rand economiilor emergente pentru a facilita revenirea acestora din criza economica.

Bancile si toate institutiile financiare "trebuie sa-si foloseasca surplusul de resurse in primul rand pentru a ajuta tarile in curs de dezvoltare, care au fost serios afectate de criza economica", afirma o declaratie comuna a liderilor Braziliei, Chinei, Indiei, Mexicului si Africii de Sud, citata de AFP.

Presedintele mexican, Felipe Calderon, a afirmat ca liderii celor cinci state "sunt ingrijorati in legatura cu felul in care sunt canalizate resursele pentru a reface stabilitatea creditelor internationale, in special in cazul tarilor in curs de dezvoltare, unde atat creditele, cat si investitiile au fost puternic afectate de criza".

Schimbarile climatice reprezinta un alt punct important de pe agenda de lucru a summit-ului G8, intrucat Japonia face demersuri semnificative pentru a convinge statele participante ca o atentie sporita asupra problemelor de mediu nu are, in mod necesar, un impact negativ asupra economiei nationale. "Speram ca India si China sa introduca si tehnologii care eficientizeaza consumul de energie", a declarat, pentu AFP, Kazuo Kodama, purtatorul de cuvant al premierului japonez Taro Aso.

Surpriza summit-ului a fost insa decizia Rusiei, care nu este de acord cu obiectivul de a reduce, cu 80%, emisiile de gaze cu efect de sera in tarile dezvoltate, considerand ca, in acest fel, ar putea fi sacrificata cresterea economica.

Presedintele Statelor Unite al Americii, Barack Obama, a declarat ca exista suficient timp pentru ca marile puteri economice sa ajunga la un acord privind rezolvarea problemelor climatice, relateaza Reuters. Acesta a fixat ca dead-line informal pentru a stabili o solutie certa in fata schimbarilor de mediu, luna decembrie a acestui an, perioada in care ONU va finaliza un tratat referitor la problemele climatice mondiale.

De asemenea, in cadrul discutiilor din Italia, a fost tratata si problema utilizarii iresponsabile a substantelor nucleare. In acest fel, un comunicat al G8 afirma ca testele nucleare exercitate de Coreea de Nord, in data de 25 mai, reprezinta o "violare flagranta a rezolutiilor Uniunii Europene". "Astfel de teste submineaza stabilitatea si securitatea atat la nivel regional, cat si international", precizeaza comunicatul. In cazul Iranului, liderii G8 s-au limitat la a exprima o "neliniste serioasa", evitand sanctiunile la adresa regimului de la Teheran. Acestia au precizat insa ca vor demara procedeele de implementare a unei rezolutii pasnice care sa reglementeze programul nuclear al Iranului, presand Teheranul sa coopereze cu ONU pe probleme nucleare.

Redactia BankNews.ro