LeasePlan se asteapta la un varf al returnarilor de masini catre firmele de leasing la toamna

Data publicarii: 10-07-2009 | Afaceri

Firmele romanesti de leasing ar putea inregistra cele mai multe returnari de masini in toamna acestui an, generand pierderi importante prin revanzarea lor la preturi tot mai mici, a declarat directorul general al LeasePlan Romania, Bogdan Apahidean.

"Firmele de leasing pierd si mai mult daca tin la pret. Revalorificarea masinilor returnate genereaza pierderi importante", a explicat Apahidean.

El a adaugat ca unele companii de leasing operational din Europa de vest inregistreaza deja pierderi de circa 2.000 euro pe masina in urma revalorificarii lor.

Potrivit lui Apahidean, LeasePlan se confrunta cu vanzari sub estimarile initiale, ca urmare a revizuirii planurilor de afaceri ale clientilor. "Noi am facut un plan de afaceri initial, bazat pe intentia clientilor nostri de a se extinde. In prezent, acestia si-au schimbat planul pe fondul crizei, motiv pentru care nu mai vindem cat ne-am propus initial", a spus seful LeasePlan.

LeasePlan mai are de recuperat de la stat 1 milion euro din TVA

LeasePlan a recuperat recent suma de 1,5 milioane euro din TVA de la stat si mai are de recuperat inca 1 milion de euro. Banii din TVA ai companiei erau blocati la stat de aproximativ sase luni, seful LeasePlan precizand ca societatea este nevoita sa suporte un cost lunar important pentru valoarea TVA nerambursata.

"Cand costul creditelor creste, bancile nu-ti mai dau credit. Cand trebuie sa faci eforturi sa reduci costurile, de fapt ai costuri considerabil mai mari din niste cauze care nu tin de tine, pentru ca statul nu are bani", a afirmat Apahidean.

El a mentionat ca LeasePlan a acumulat TVA de cand si-a inceput activitatea, in 2007, si a solicitat Ministerului Finantelor in octombrie 2008 prima transa. "Avand in vedere ca am mai cumparat masini, suma s-a marit", a spus seful LeasePlan.

LeasePlan Romania a intrat pe piata romaneasca in martie 2007 si a devenit operationala in luna septembrie a aceluiasi an, printr-o investitie initiala de circa 1,3 milioane euro.

LeasePlan Romania face parte din grupul olandez LeasePlan, detinut de un consortiu alcatuit din Volkswagen Group, cu o participatie de 50%, Compania de Dezvoltare Mubadala din Abu Dhabi, cu 25%, si Grupul Olayan (25%).

NewsIn