Creditele se vor ieftini din august, insa raman inaccesibile pentru romani

Data publicarii: 13-07-2009 | Finante-Banci

In ultimele zile, mai multe banci comerciale au inceput sa taie din dobanzile la credite, ceea ce va conduce la ieftinirea imprumuturilor. Astfel, cele mai ieftine credite au o dobanda de 8% la euro si 13% la lei. Decizia vine la numai o saptamana dupa ce Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus dobanda de politica monetara si nivelul rezervelor minime obligatorii solicitate bancilor comerciale. Insa ieftinirea imprumuturilor nu va avea ca efect reluarea creditarii, sustin analistii. Ei spun ca nesiguranta locurilor de munca si a veniturilor le-a diminuat apetitul pentru imprumuturi, indiferent de cat de mult ar scadea dobanda.

"Aceasta este o prima etapa, dar dobanzile vor mai scadea gradual pana la finalul anului, cand dobanda de politica monetara va ajunge la un nivel de 7,5-8%. Problema este acum bonitatea clientilor in conditii de recesiune. Bonitatea clientilor scade si totodata scade si apetitul acestora pentru credite, stiind ca au dificultati in rambursarea banilor imprumutati", ne-a explicat analistul financiar Bogdan Baltazar. De aceeasi parere este si Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata. El afirma ca in prezent se constata o inrautatire a perceptiei asupra capacitatii de plata a debitorilor. "Reducerea dobanzilor la credite este o consecinta a politicii monetare mai relaxate a BNR, insa acest lucru nu este suficient, intrucat piata creditarii nu mai este determinata in acest moment de oferta, ci de cerere. Indiferent cat de jos va ajunge dobanda, poate ajunge si la 0, creditarea nu va reporni, daca populatia nu are posibilitatea de a plati",a precizat Liviu Voinea.

In schimb, analistul economic Ilie Serbanescu este de parere ca nici inainte de criza bancile nu au injectat bani in economia reala, motiv pentru care nu o vor face nici de acum incolo. "Bancile comerciale, nefiind romanesti, n-au finantat economia reala nici cand era delirul creditarii si e greu de crezut ca de acum incolo vor face acest lucru, pentru ca nu au nici un interes. In perioada de delir, bancile au dat credite corporate in urmatoarele domenii: imobiliare, retail si administratie publica, nu in agricultura, industrie si nici macar in constructii", a spus Serbanescu.

Integral in Gardianul