Patriciu sustine fuziunea burselor din Bucuresti si Sibiu, pentru cresterea lichiditatii

Data publicarii: 13-07-2009 | Bursa

Omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat, luni, ca sustine fuziunea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) cu Bursa din Sibiu (Sibex), intrucat entitatea care ar rezulta ar fi mai lichida si ar prezenta mai multa incredere.

"BVB trebuie sa consolideze cu Bursa din Sibiu", a spus Patriciu, prezent luni la sediul BVB, la deschiderea oficiala a sedintei de tranzactionare.

Patriciu considera ca BVB nu se afla in acest moment intr-o situatie foarte fericita si ca singura oportunitate pe care o ofera este "de a pierde bani".

"Trebuie sa fii ghicitor in cafea ca sa castigi pe bursa. Daca nu creste ca volum de companii listate, BVB ramane o loterie. Azi, bursa este o loterie ilichida. Bursa trebuie sa stimuleze listarea a cat mai multe companii", a mai spus omul de afaceri, care a admis ca a pierdut bani pe BVB, dar a si castigat, fara a da detalii.

Patriciu considera ca Bursa din Bucuresti va supravietui doar daca va deveni o piata regionala
 
Omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat, luni, ca Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va supravietui "daca va fi suficient de desteapta" sa ajunga o bursa regionala, prin listarea unor companii din statele din Balcani si Republica Moldova.

"Cred in viitorul BVB, daca va fi suficient de desteapta sa ajunga o bursa regionala. Nu cred ca asa cum e astazi poate sa supravietuiasca", a spus Patriciu, la deschiderea oficiala a sedintei de tranzactionare a Bursei.

El a mentionat ca bursa trebuie sa devina un loc de listare al companiilor din regiune, care sa nu excluda tari precum Moldova, Bulgaria, Albania, Muntenegru, Serbia, Macedonia, Bosnia.

"Este  nevoie de un motor al integrarii si Bursa de la Bucuresti poate fi acest motor", a afirmat Patriciu.

La sfarsitul anului trecut, conducerea Bursei si-a aratat interesul de a construi un sistem alternativ de tranzactionare de tip MTF (Multilateral Trading Facility), care sa permita tranzactionarea unor titluri din alte state din regiune sau din UE si sa ofere, in acelasi timp, noi oportunitati de investitii pentru brokerii si investitorii locali.

Dinu Patriciu a subliniat ca, pe langa stat, care poate sprijini Bursa prin listari, "initiativa trebuie sa vina din partea Bursei, care, ca orice companie comerciala, trebuie sa faca marketing si sa atraga clienti".

Directorul general al BVB, Anca Dumitru, a mentionat, cu aceeasi ocazie, ca in prezent sunt pregatite 15 companii de pe piata Rasdaq, pentru a fi transferate la cota Bursei.

Pe de alta parte Dinu Patriciu a criticat autoritatea de reglementare, spunand ca "nu are nici o legatura cu modul in care functioneaza o bursa.

"CNVM nu face decat sa striveasca Bursa si nu sa o sprijine", a spus omul de afaceri.

Dinu Patriciu crede ca principala problema cu care se confrunta Bursa in acest moment este lichiditatea si sustine, din aceasta cauza, o fuziune cu Bursa din Sibiu.

Patriciu estimeaza ca nu va fi o revenire pe termen scurt a pietei de capital din Romania, urmand mai degraba o perioada de fluctuatii.

Dinu Patriciu este cotat ca fiind cel mai bogat om din Romania, dupa vanzarea grupului Rompetrol catre KazMunaiGaz, avand investitii in media, imobiliare, IT si energii alternative.

NewsIn